Talerzem po mapie - KUKBUK

Talerzem po mapie

Macie ochotę na rugelach, sabich i knisze? Zapraszamy na kolejne warsztaty z kuchni żydowskiej organizowane przez Muzeum Polin.
Talerzem po mapie kukbuk

Cykl rozpocznie się już w czwartek (22 września) o 18:00 warsztatami z Malką Kafką, która przybliży kuchnię Żydów austriackich. Podczas zajęć będzie można nauczyć się przyrządzać między innymi migdałowe ciasteczka zimtsterne, serową pastę liptauer czy drożdżowe buchteln. W piątek (23 września) uczestnicy będą mogli rozsmakować się w kuchni lewantyńskiej. Dzięki Samar Khanafer dowiemy się wszystkiego o klasycznych daniach kuchni Bliskiego Wschodu—takich jak humus, falafel, kofta i baklava. W sobotę (24 września) w kulinarną podróż inspirowaną sezonową kuchnią żydów aszkenazyjskich zabierze Dominika Wójciak. O 11:00 podzieli się przepisami na brunch—w roli głównej pudding z chałki, cukiniowe placki latkes, krem z kaszy jaglanej i knysze ze szpinakiem i fetą. Serię warsztatów zamknie kolacja po aszkenazyjsku, gdzie uczestnicy przygotują dyniowe pierożki, krem z topinambura czy śledzie w dwóch odsłonach. 

W czasie trwania warsztatów będzie można także dowiedzieć się więcej na temat tradycji żydowskich. Wszystkie zajęcia odbędą się w Menorze InfoPunkcie przy Placu Grzybowskim i potrwają trzy do czterech godzin. Bilety dostępne pod adresem bilety.polin.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: