Szybki kurs picia kawy - drip, chemex, aeropress - KUKBUK

Szybki kurs picia kawy – drip, chemex, aeropress

kawa

O co chodzi z tymi alternatywami? Kawowi hipsterzy, dizajnerzy kawy, czarny dżihad… Te i inne uszczypliwe określenia pojawiają się w odniesieniu do baristów lansujących tak zwaną trzecią falę kawowej kultury, skupiającą się na najwyższej jakości ziarnie parzonym z dbałością o każdy, nawet najmniejszy detal.

 

Z kolei bariści często dworują sobie z ignorancji lub niewiedzy swoich gości i wprawiają ich w zakłopotanie – ci reagują albo negacją i za wszelką cenę kontestują nowe wynalazki, albo entuzjazmem i płyną wraz z trzecią falą po modnych kawiarniach. Krytycy tego nurtu nie rozumieją, po co tyle uwagi poświęcać parzeniu kawy i dlaczego popularne niegdyś dodatki do kawy (cukier i mleko) popadły w niełaskę – przecież kawa to tylko kawa, ma dawać kopa i być słodka, a czarna jest gorzka i nie da się wypić! Entuzjaści uważają, że delektowanie się życiem polega na świadomej konsumpcji, inaczej można jeść tylko chleb ze smalcem. Czy koneser wina lub whisky jest mniejszym „dziwakiem” niż miłośnik dobrej kawy?

 

Oczywiście, ten medal ma dwie strony. Bardzo często bariści nie mają zrozumienia dla braku wiedzy swoich gości. Zamiast krok po kroku wprowadzać ich we wspaniały świat aromatów i smaków, objaśniać różnice między kawą z aeropressu a tą zaparzoną w chemexie, wykorzystać okazję, by budować rynek dobrej kawy u podstaw, krzywią się na myśl o przygotowaniu americano z mlekiem albo z uśmiechem politowania patrzą na cukier wsypywany do dripa, który z zapałem parzyli.

 

O co tyle zamieszania? O kawę trzeciej fali, czyli:

 

Drip V60
Metoda przelewowa, która daje zbalansowany napar, podkreślający owocowe akcenty i nuty kwiatowe. Kawa z V60 ma delikatne body, jest soczysta i zrównoważona.

 

Drip Kalita
Mocniejszy odpowiednik V60. Napar z niego będzie gęsty, cielisty i okrągły w ustach. Podbija słodycz, nutę orzechów i czekolady. Doskonale współgra z kawami z Ameryki Południowej.

 

Aeropress
Amerykańska strzykawka, która daje wielkie możliwości modyfikacji parametrów parzenia. Jest mobilny, można zabrać go do plecaka. Napar z aero jest bardziej mętny niż z dripa, pozwala wyciągnąć z kawy maksimum soczystości i owocowego charakteru. Żywa kwasowość i orzeźwienie – to jego cechy charakterystyczne.

 

Chemex
Dizajnerskie naczynie, obecne we wszystkich modnych kawiarniach. Gruby, wielowarstwowy filtr daje niesamowicie klarowny, wręcz herbaciany napar o aksamitnej konsystencji i delikatnym body.

 

Praca w kawiarni wymaga dialogu pomiędzy gośćmi a baristami. Jeśli macie ochotę po prostu na kawę, to nic na siłę. Nie trzeba być miłośnikiem akurat tego naparu. I nie powinno się oceniać tych, którzy szaleją na jego punkcie i poświęcają mu życie. Z kolei ci ostatni muszą wiedzieć, że nie każdy dostaje gęsiej skórki na myśl o Geishy z Panamy, a niektórzy wolą, gdy kawa jest słodka niczym kapkejk. Pokazujmy gościom, co kawa może im dać, i pozwólmy wybrać między neską z czerwonego kubka a kawą speciality z lokalnej palarni, parzoną w misterny sposób.

 

W kolejnym odcinku: Cukier i mleko w kawie – skąd się w niej wzięły i dlaczego warto z nich zrezygnować?

© KUKBUK 2017