Krakowski Makaroniarz uczy gotować - KUKBUK

Krakowski Makaroniarz uczy gotować

Zapraszamy na kolejny semestr z kuchnią włoską w wydaniu Krakowskiego Makaroniarza.
krakowski makaroniarz, warsztaty

Zabierzemy was w podróż po 22 włoskich prowincjach, podczas których poznacie przepisy na ulubione dania Bartka i dowiecie się sporo o nie tylko kulinarnej historii regionu.

 

30 września, godz. 17

Bolonia i bogactwo regionu Emilia – Romania

O Bolonii mówi się, że jest la Dotta, la Rossa i la Grassa. Dotta znaczy uczona, bo to w Bolonii założono najstarszy europejski uniwersytet i to już w 1088. Rossa, bo to, co uderza przyjezdnych to czerwień bolońskich murów – to jednak tylko pół prawdy, drugie pół to poglądy mieszkańców – Bolończycy są lewicowi zupełnie jak papież Franciszek. A grassa oznacza tłustą – bo bolońska kuchnia słynie ze swoich smaków w całej Italii. Podczas pierwszych tegorocznych warsztatów Cucinare Bene zabieramy Was w podróż do brzucha dzisiejszych Włoch, do Bolonii i prowincji Emilia Romania.

 

Przygotujemy:

Coppia ferrarese – najbardziej znany chleb z Ferrary, o dziwnym kształcie, na bazie drożdży, ale wałkowany. Można go znaleźć w każdej ferraryjskiej piekarni, dlatego od niego zaczniemy.

Raviolo con uovo – wyjątkowe raviolo z ricottą i żółtkiem to kulinarne wyzwanie. Warto podnieść rękawicę, bo na talerzu ten rewelacyjny pieróg to najprawdziwsza poezja!

Guancia di maiale all’aceto balsamico – popisowe danie główne z Modeny. Wieprzowe policzki duszone z dodatkiem balsamicznego to jeden ze sposobów na wykorzystanie w kuchni fantastycznego octu z Modeny.

Torta di crema pasticcera e frutta – rewelacyjny deser, którym można się cieszyć przez cały rok. Kruche ciasto i delikatny krem to świetne połączenie. Latem można go podać z ulubionymi owocami, a zimą z orzechami.

 

Cena za jedne zajęcia: 180 zł. Zapisy: krakowskimakaroniarz@gmail.com. Więcej szczegółów tutaj.

W przypadku zapisu na 8 z 10 zajęć obowiązuje zniżka 20 proc.

Kolejne warsztaty odbędą się:

21 października – Florencja i Toskania

25 listopada – Lecce i Apulia

16 grudnia – Palermo i Sycylia

3 lutego – Rzym i Lacjum

24 lutego – Catanzaro i Kalabria

17 marca – Neapol i Kampania

14 kwietnia – Spoleto i Umbria

19 maja – Certosa di Pavia i Lombardia

16 czerwca – Wenecja i Veneto

 

Nie macie czasu wpaść na warsztaty? Już 25 października nakładem grupy wydawniczej Foksal ukaże się książka Bartka „Italia do zjedzenia”, w której znalazło się blisko 70 przepisów kuchni włoskiej. Nie możemy się doczekać!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: