Ruszyły warsztaty kuchni włoskiej - KUKBUK

Ruszyły warsztaty kuchni włoskiej

Krakowski Makaroniarz, bloger KUKBUK-a, zaprasza na kurs kuchni włoskiej od podstaw.

Zdjęcia: Kacper Kałużyński

warsztaty_kuchni_wloskiej kukbuk

Cucinare Bene! to zainaugurowany właśnie cykl warsztatów prowadzonych przez znanego z łamów KUKBUK-a Krakowskiego Makaroniarza. W trakcie 10 spotkań ich uczestnicy będą poznawać od podstaw kuchnię włoską – w wymiarze praktycznym, ponieważ każdorazowo przygotują kompletny posiłek, od przystawki po deser. Warsztaty kuchni włoskiej Cucinare Bene! to także opowieści o kulinarnych obyczajach. Uczestnicy zatem, oprócz nabycia praktycznych umiejętności gotowania, dowiedzą się, gdzie w Polsce szukać najlepszych włoskich produktów oraz w jakich okolicznościach kulturowych i historycznych powstały przygotowane przez nich dania.

 

W ostatnią sobotę pod czujnym okiem Krakowskiego Makaroniarza uczestnicy warsztatów przygotowali cieszące się największą popularnością dania naszego blogera. Zajęcia zaczęły się od wypieku pan di zucca, słynnego pieczywa z Lombardii, czyli włoskiego chleba dyniowego z rodzynkami (przepis znajdziecie TU).

warsztaty_kuchni_wloskiej kukbuk

Potem były – również znane z bloga Krakowskiego Makaroniarza – gnocchi di zucca (przepis znajdziecie TU). Przyrządzone z dodatkiem dyni, cudownie komponowały się z kurkami i masłem szałwiowym oraz gnocchi di patate.


Toskańskie żeberka z oliwkami duszone w czerwonym winie z pomidorami zasmakowały wszystkim, ale hitem wieczoru były słynne sycylijskie cannoli nadziewane ricottą z czekoladą i ze skórką limonki.


 

Jak mówią organizatorzy, kurs Cucinare Bene! jest przygotowany z myślą o każdym, kto ma ochotę nauczyć się gotować po włosku. Poszczególne zajęcia stanowią odrębną całość, więc do kursu można dołączyć w dowolnej chwili.

warsztaty_kuchni_wloskiej kukbuk

Kolejne zajęcia obędą się już 8 października w Food & People by Pastrami Deli.

Kurs odbywa się pod patronatem KUKBUK-a.

 

Zdjęcia: Kacper Kałużyński

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: