Piwa z Żywca w podróży kulinarnej - KUKBUK

Piwa z Żywca w podróży kulinarnej

Robert Trzópek poprowadził warsztaty kulinarne inspirowane gatunkami piw żywieckich.

Fot.: materiały prasowe

zywiec piwo kukbuk

Warsztaty odbyły się z okazji premiery Saison, nowego piwa z Żywca. Uczestniczący w nich dziennikarze i blogerzy gotowali pod okiem Roberta Trzópka, doświadczonego i cenionego kucharza, byłego szefa kuchni takich restauracji jak Tamka 43 i The Harvest.  

zywiec piwo kukbuk
zywiec piwo kukbuk

Podczas spotkania powstały dania inspirowane sześcioma gatunkami żywieckich piw: Bockiem, Marcowym, Białym, Porterem, APA i Saison.

zywiec piwo kukbuk

Jak na szefa kuchni tej klasy przystało, było wykwintnie, efektownie i przede wszystkim smacznie. Trzeba przyznać, że potrawy serwowane z piwem podanym w odpowiednim szkle i we właściwej temperaturze były niesamowitą ucztą dla oczu i podniebienia. Sandacz z palonymi liśćmi kapusty, kawiorem i sosem maślanym popity Saison, piwem rześkim, o subtelnie owocowym aromacie skórki gorzkiej pomarańczy, był lekki i letni. A policzki wieprzowe z brązowym masłem z dodatkiem Porteru – sycące i rozgrzewające.

 

Uczta złożona z sześciu duetów, wykwintnych dań i odpowiednio do nich dobranych piw, zadowoliła najbardziej wybrednych smakoszy.

 

Fot.: materiały prasowe

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: