Między piwem a zakąską - KUKBUK

Między piwem a zakąską

Czy pomyślelibyście, że do piwa może pasować sushi lub kozi ser i figi? Złocisty trunek potrafi wzbogacić doznania kulinarne i wydobyć z potraw nowe warstwy smaku, o czym przekonali się uczestnicy lipcowych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez miłośników belgijskiego piwa Grimbergen.
piwo jedzenie kukbuk

Sztuka łączenia piwa z jedzeniem staje się coraz bardziej popularna. Bez względu na to, czy chcemy doświadczyć harmonii smaku i aromatu, czy delektować się nieoczywistymi, zaskakującymi zestawieniami, piwoznawcy do każdego posiłku potrafią dobrać odpowiedni rodzaj piwa. Aby docenić je w pełni, należy zadbać o odpowiednią temperaturę i kształt szkła, w którym jest ono podawane.

Zamawiając piwo w lokalu warto przyjrzeć się menu i dobrać do trunku potrawę, która podkreśli jego smak. Morskich smaków spróbujcie do delikatnych piw pszenicznych, ciemne słodowe połączcie z wołowiną, a jasne z lekką goryczką zestawcie z dojrzewającym serem lub jagnięciną. Gotowi na wyzwanie?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: