Makaron: to łatwe! - KUKBUK

Makaron: to łatwe!

Kochamy go za to, że jest prosty i szybki w przygotowaniu. Z odpowiednim sprzętem kuchennym może być ono jeszcze przyjemniejsze.

Tekst: Basia Starecka; zdjęcia: materiały organizatora

makaron warsztaty akademia kulinarna kukbuk

Makaron to zadanie konkursowe najnowszej edycji konkursu Zostań Chefem KUKBUK-a. Przeczuwaliśmy, że nie sprawi wam wielkiego kłopotu. I rzeczywiście, zgłoszeń już w pierwszym tygodniu posypało się sporo. Od przeglądania konkursowych dań waszego autorstwa i my nabraliśmy apetytu na pastę. Dlatego ucieszyło nas zaproszenie od marki Fiskars na poświęcone jej warsztaty. Miał je prowadzić Marco Ghia, współwłaściciel studia Akademii Kulinarnej Whirlpool. W planach były cztery makarony. „Phi”, pomyśleliśmy, „żadne wyzwanie! Co za problem zrobić amatriciana czy cacio a pepe!” Po pierwszych żołnierskich słowach Marca okazało się jednak, że to nie takie proste! Marco, rasowy Włoch z okolic Bergamo, był bardzo zasadniczy w kwestiach przygotowania pasty. Ważne były nie tylko kolejność działań i proporcje, lecz także sposób krojenia składników, a nawet styl mieszania! Miny nam nieco zrzedły, bo do tej pory makaron był dla nas synonimem fantazji w kuchni. Przecież wszyscy wiedzą, że cokolwiek się do niego dorzuci – a już na pewno, jeśli będą to ser i pomidory – sukces jest gwarantowany. Marco uczulił nas jednak na niuanse. Nauczyliśmy się zatem sposobu krojenia wspaniałego, aromatycznego guanciale, podgardla wieprzowego tak różnego od naszego, kupionego w sklepie sadła, odpowiedniej długości jego prażenia, techniki zalewania winem itd. Podjadaniu nie było oczywiście końca, zwłaszcza że w studiu rozłożono talerze pełne kuszących włoskich przekąsek.

makaron warsztaty akademia kulinarna kukbuk
makaron warsztaty akademia kulinarna kukbuk
makaron warsztaty akademia kulinarna kukbuk
makaron warsztaty akademia kulinarna kukbuk

Wysokim wymaganiom szefa na szczęście potrafił sprostać sprzęt Fiskars, a szczególnie zestaw „Go pasta!”. Składa się on z wygodnej łyżki do odcedzania makaronu, tarki z pudełkiem do sera, głębokiej, odpowiedniej do pasty patelni o średnicy 26 centymetrów i wygodnego korkociągu do wina. Komplety marki Fiskars, ułatwiające gotowanie, a co za tym idzie – życie, znamy bardzo dobrze – na co dzień używamy zestawu „Go breakfast” oraz „Go salad”. Oba są superfunkcjonalne, sprzęty znajdujące się w zestawie skracają czas obróbki najbardziej czasochłonnych składników naszych ulubionych posiłków (na przykład ekspresowo dzielą jabłko na ćwiartki czy wyciskają sok z pomarańczy). Marka Fiskars, której nazwa pochodzi od miejscowości położonej nieopodal Helsinek, to nie tylko sprzęt ogrodowy (uwielbiane przez panów siekiery w różnych rozmiarach) i charakterystyczne nożyczki z pomarańczowym uchwytem, ale też pomocne i, co równie istotne, estetyczne kuchenne akcesoria.

 

Po godzinie mieszania w garnkach, pohukiwaniach szefa kuchni i grzecznym stosowaniu się do jego wskazówek zasiedliśmy przy stole. Rzeczywiście, przygotowane przez nas cztery makarony były dopracowane i staranne oraz na równi smaczne. Postanowiliśmy, że odtworzymy je w domu. Z zestawem „Go pasta” to będzie naprawdę łatwe!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: