KUKBUK zaprasza do akademii fotografii - KUKBUK

KUKBUK zaprasza do akademii fotografii

Jak zrobić ładne zdjęcie brzydkiemu jedzeniu?

Zdjęcie: Rafał Meszka

akademia fotografii kukbuk

Niektórzy mówią, że obiad nie wrzucony na Instagram się nie liczy. Z mody na fotografowanie talerzy można sobie kpić, ale prawda jest taka, że jedzenie pojawia się w sztuce od wielu lat, chociażby w postaci martwej natury na obrazach niderlandzkich malarzy. Jednak czasami niełatwo jest zrobić apetyczne zdjęcie, zwłaszcza wtedy, gdy mamy do czynienia z potrawami, które lepiej smakują, niż wyglądają.

 

Jeśli podobają się wam zdjęcia, które oglądacie w KUKBUK-u, mamy dla was dobrą wiadomość. Już w najbliższy weekend, 12 września, rusza pierwsza edycja Warsztatów Fotografii Kulinarnej, organizowanych przez Akademię Fotografii we współpracy z warszawską marką Batida. Dla lokalu serwującego wykwintne wypieki z tradycyjnej belgijskiej czekolady, stawiającego na najwyższą jakość, bardzo istotna jest wizualna strona jedzenia. Mogłoby się zatem wydawać, że fotografowanie pięknych niczym dzieła sztuki ciast Batidy, jest łatwe. Jednak po kilku godzinach w wysokiej temperaturze lub przy ostrym świetle lamp studyjnych nawet najlepsze wypieki rozpływają się i przestają wyglądać apetycznie. Dzięki warsztatom poznamy tajniki fotografowania, które pozwolą nawet najmniej atrakcyjnym potrawom, jak karp w galarecie czy bigos, nabrać smakowitej formy.

 

Warsztaty są skierowane zarówno do amatorów, jak i profesjonalistów. Zajęcia poprowadzi Rafał Meszka, fotograf, którego zdjęcia możecie podziwiać na łamach KUKBUK-a i laureat m.in. Grand Press Photo i National–Geographic/MSZ. Podzieli się z wami tajnikami kompozycji, doświetlania i obróbki zdjęć kulinarnych. Więcej informacji o kursie znajdziecie tutaj. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: