KUKBUK, Miasto i Ogród - KUKBUK

KUKBUK, Miasto i Ogród

Kto nie chce, szuka powodu, kto chce – sposobu. Dlatego w jeden z najbardziej deszczowych dni tegorocznego lipca zielona przestrzeń Miasta i Ogrodu na terenie dawnej fabryki Norblina zaroiła się od śmiałków chcących razem z Agatą Wojdą pozamykać lato w słoikach.
KUKBUK, Miasto i Ogrod

Zaczęliśmy niewinnie – od siekania, drylowania i krojenia. Potem buraki połączyliśmy z czerwoną porzeczką, malinami i miodem, z agrestu ukręciliśmy smakowity curd, a morele zanurzyliśmy w brandy. Deszcz lał, cukier nabierał lawendowego aromatu, a na odbywającym się co sobotę BioBazarze tłoczyli się miłośnicy ekologicznego jedzenia. Chutneye, dżemy i konfitury włożyliśmy do słoików, reszta trafiła na wspólny stół, na którym źródłem największego pokrzepienia było ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i wiśniami – przepis na nie znajdziecie na blogu Agaty Wojdy.

 

W niedzielę pogoda była łaskawsza. Już od rana w Mieście i Ogrodzie dzieci doglądały pierwszych cukinii i pomidorów. Razem z Agatą Kostko-Ambroziak zbudowaliśmy piękne hotele dla owadów, a gdy złapał nas głód, z pomocą przyszła Maja Sobczak, autorka bloga Qmam Kaszę. Pokazała małym kucharzom, jak zrobić trufle z daktyli i orzechów oraz domową granolę. Staraliśmy się nie wypowiadać na głos słowa „zdrowe”.

 

Kto nie załapał się na warsztaty, mógł kupić nowy, letni numer magazynu albo wydanie specjalne KUKBUK Ekstra Rodzina. Czekały też na was kosze piknikowe i nasze słynne czipsy z pietruszki. Dziękujemy wam za wspólną zabawę, bądźcie czujni – kolejne warsztaty już niedługo!

KUKBUK, Miasto i Ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
kukbuk miasto i ogrod
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: