Kuchnia Żydów włoskich w Menorze - KUKBUK

Kuchnia Żydów włoskich w Menorze

Zapraszamy do Charlotte Menora na smakowite warsztaty z Krakowskim Makaroniarzem.
wenecja kukbuk

Charlotte Menora od momentu powstania nie tylko dobrze karmi, lecz także edukuje smakoszy w temacie kuchni żydowskiej. Kolejne warsztaty zapowiadają się jeszcze ciekawiej, bo poprowadzi je nasz KUKBUK-owy bloger, Bartek Kieżun, znany jako Krakowski Makaroniarz. Przedstawi uczestnikom kuchnię włoskich Żydów i wspólnie z nimi przygotuje menu budujące pełny domowy włoski posiłek – od przystawki po deser.

 

Podczas najbliższych zajęć w menu znajdą się:

Antipasto: PATE DI FEGATO D’OCA – klasyczny pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany rozmarynem i jałowcem najlepiej smakuje na szabatowej chałce.

Primi: TAGLIATELLE CON BOTTARGA – szerokie makaronowe wstążki z bottargą i skórką cytrynową.

Secondi: GRAFFI ALL’EBRAICA – wołowe policzki przyrządzone według starego rzymskiego przepisu ze szczypiorkiem i pomidorami.

Dolci: CHALLAH – chałka w Italii, jak wszędzie, rozpoczyna kolację szabatową, ale dziś popularna jest także jako słodka przekąska i bywa zjadana jako klasyczne włoskie śniadanie. Tym razem będzie na deser!

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2. Bilety dostępne w internetowym systemie sprzedaży oraz kasach Muzeum POLIN. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: