Kuchnia ghańska bez tajemnic - KUKBUK

Kuchnia ghańska bez tajemnic

Co wiecie o kuchni Ghany? Prawdopodobnie niewiele. Na szczęście szykują się warsztaty!

Tekst i zdjęcia: materiały promocyjne

Trafix Chef ghana

21 maja o godzinie 16:00 w Placu Zabaw nad Wisłą odbędzie się warsztat kuchni ghańskiej, organizowany w ramach 12. Festiwalu AfryKamera. Uczestnicy nauczą się przygotowywać charakterystyczne potrawy regionu: ryż jollof, waakye czy chinchingę. Warsztat poprowadzi Francisca Ayiyi, Główna Szefowa Kuchni z renomowanej restauracji Trafix w Akrze.

Kuchnia ghańska to mieszanka tradycji kulinarnych różnorodnych grup etnicznych zamieszkujących to wyjątkowe państwo. Na menu ma wpływ nie tylko dany region kraju, ale też oczywiście pora roku, dnia czy okazja. Dominują potrawy sycące, polane gęstymi, aromatycznymi sosami, często dość pikantnymi. Ghańskie przepisy znane są w całej Afryce, w ramach 12. Festiwalu AfryKamera chcemy przybliżyć ją również Polakom – mówi Przemysław Stępień, dyrektor artystyczny Festiwalu.

Wszystkich, którzy chcą poznać przepisy na mało znane w Polsce potrawy afrykańskie organizatorzy Festiwalu AfryKamera oraz Kuchnia Konfliktu zapraszają na warsztaty kuchni ghańskiej. Warsztat prowadzić będą kucharze z renomowanej restauracji Trafix w Ankarze pod okiem głównej szefowej kuchni restauracji – Francisci Ayiyi. Restauracja stale zapewnia poczęstunek na szereg oficjalnych uroczystości w kręgach rządowych, kulturalnych czy artystycznych, jest czołową pozycją na kulinarnej mapie stolicy.

Zajęcia odbędą się w Placu Zabaw przy bulwarze Bohdana Grzymały-Siedleckiego w niedzielę 21 maja o godzinie 16:00. Udział w warsztacie kosztuje 200 złotych, rezerwacji miejsc można dokonać za pośrednictwem adresu mailowego: zapisy@afrykamera.pl. Warsztat potrwa 3 godziny. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: