Konkurs: Mały Szef Kuchni - KUKBUK

Konkurs: Mały Szef Kuchni

Dzieci uwielbiają pomagać w kuchni. Jeśli znajdziemy czas na wspólną kulinarną zabawę, możemy ją wykorzystać do wyrabiania zdrowych nawyków. A także w konkursie, w którym główną nagrodą jest weekendowy pobyt z całą rodziną w hotelu Westin Palace Madrid!
maly szef kuchni konkurs kukbuk

Co zrobić, by wziąć udział w konkursie? Trzeba mieć od ośmiu do dwunastu lat, przygotować przepis bazujący na składnikach superfoods, a następnie zilustrować go pracą plastyczną. Przepis wraz z rysunkiem należy wysłać do 17 listopada 2014 roku na adres: konkurs@kukbuk.com.pl. Wyniki zostaną ogłoszone 19 listopada o godzinie 16.

Dziesięć najlepszych prac zostanie nagrodzonych udziałem w dwudniowych warsztatach kulinarnych w hotelu The Westin Warsaw i szkole gotowania Little Chef (29-30 listopada 2014). Warsztaty zakończą się konkursem kulinarnym. Nagrodą dla zwycięzcy będzie weekendowy pobyt wraz z całą rodziną w hotelu Westin Palace Madrid!

 

REGULAMIN

maly szef kuchni konkurs kukbuk

Superfoods
To grupa produktów spożywczych bogatych w mikro- i makroelementy, hormony, przeciwutleniacze, aminokwasy i tłuszcze. Cenne składniki zawarte w produktach określanych jako superfoods łatwo się wchłaniają i mają korzystny wpływ na zdrowie – wśród korzyści wymienia się przede wszystkim redukcję poziomu złego cholesterolu, przeciwdziałanie alergii, regulację poziomu cukru, obniżenie ciśnienia tętniczego.
Dlaczego warto jeść superfoods?
Superprodukty, jak można by powiedzieć po polsku, zawierają mnóstwo witamin, antyoksydantów, protein i dobrych tłuszczów, które nie tylko pozwalają zachować dobry stan zdrowia, lecz także poprawiają samopoczucie i koncentrację. Ich wielkimi fanami są szefowie kuchni hotelu Westin w Warszawie, którzy serwują je gościom na śniadanie, aby przez cały dzień byli pełni energii.
Według Michała Trukawki, zastępcy szefa kuchni hotelu Westin, włączenie superfoods do codziennej diety pozwoli zregenerować organizm, wzmocnić układ odpornościowy i przede wszystkim usprawnić myślenie. Większość z tych produktów jest nam dobrze znana, sekret tkwi w tym, aby je odpowiednio wkomponować w jadłospis, gdyż spożywane razem mają jeszcze więcej wartości odżywczych.
Szefowie hotelu Westin wyselekcjonowali 25 superfoods, które na co dzień wykorzystują w potrawach serwowanych w hotelu. Poniżej przedstawiamy kilka z nich z nadzieją, że zagoszczą również na waszych talerzach.
Jabłka – są źródłem wielu dobroczynnych substancji, takich jak pektyny, witamina C, antocyjany i inne fitozwiązki.
Awokado – jest bogate w błonnik, kwas foliowy, potas, witaminę E i magnez.

Borówki – mają mnóstwo składników odżywczych i antyoksydantów.

Brokuły – to źródło przeciwutleniaczy oraz wielu witamin i składników mineralnych; dzięki nim jesteśmy bardziej efektywni i szybciej myślimy.

Miód – to źródło przeciwutleniaczy, bogate w peptydy oraz kwasy organiczne.

Owies – to niskokaloryczne źródło błonnika, białka, magnezu, potasu, cynku i miedzi.

Pomarańcze – mają dużo witaminy C.

Szpinak – jest bogaty w składniki odżywcze, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy i pokarmowy.

Indyk – to jedno ze źródeł białka mięsnego, zawiera witaminy B6, B12 i cynk.

Orzechy włoskie – to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, magnezu, witamin B i E; zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 spośród wszystkich orzechów.

Dziki łosoś – jest bogaty w białko i kwasy omega-3.

Pomidory – dostarczają błonnika, są cennym źródłem przeciwutleniaczy.

Herbata – jest bogata w przeciwutleniacze oraz ważne witaminy i minerały.

Czosnek – wspiera układ odpornościowy i działa antybakteryjnie.

Cynamon – to jedna z najstarszych przypraw, od dawna stosowana w tradycyjnej medycynie.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: