Drożdżowe i piaskowe w Batidzie - KUKBUK

Drożdżowe i piaskowe w Batidzie

Tuż przed Wielkanocą udało nam się zgłębić tajniki puszystego ciasta drożdżowego i piaskowego.

Tekst i zdjęcia: Artur Chmielewski

batida warsztaty kukbuk

Tym razem warsztaty odbyły się w pracowni Batidy na warszawskiej Woli. Każdy mógł poczuć się jak profesjonalista i posmakować codzienności cukiernika. Przed nami stały dwa poważne zadania – ciasto drożdżowe i piaskowe, czyli typowe wypieki, które co roku stawiamy na świąteczny stół. Zaczęliśmy od drożdżowego, które potrzebowało chwili, żeby wyrosnąć. Wszystkie składniki połączył i solidnie wyrobił niezastąpiony KitchenAid, więc zostało nam dużo czasu na wymianę doświadczeń i cukierniczych rad.

batida warsztaty kukbuk
batida warsztaty kukbuk

Przetestowaliśmy też smakowitą ofertę cukierni Batida – w końcu przy pracy nad słodkościami łatwo jest zgłodnieć! Pokrzepieni, ulepiliśmy z puszystego ciasta króliczki, kurczaki i inne wiosenne symbole, posmarowaliśmy je roztrzepanym jajkiem i ułożyliśmy na blachach. Po chwili wyrastania poszły do pieca, a my zajęliśmy się drugim zadaniem.

 

Z babą piaskową poszło nam szybciej, to łatwe ciasto nawet dla początkujących kuchcików. KitchenAid znów dokładnie wymieszał wszystkie składniki, my tylko wlaliśmy masę do foremek i włożyliśmy do pieca, z którego wyszły już pachnące drożdżowe ciastka. Gotowe wypieki każdy mógł udekorować skórką pomarańczową, bakaliami, cynamonem czy cukrem pudrem. To smakowite spotkanie nastroiło nas na nadchodzące święta i powoli rozkwitającą za oknami wiosnę.

batida warsztaty kukbuk
batida warsztaty kukbuk

Już 17 kwietnia odbędzie się kolejne spotkanie z mistrzami cukiernictwa z Batidy, tym razem sprawdzimy wegańskie ciasta. Tutaj znajdziecie konkurs, w którym do wygrania są wejściówki na zajęcia. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017