Cucinare bene! - KUKBUK

Cucinare bene!

Krakowski Makaroniarz zaprasza na wyjątkowy kurs kuchni włoskiej... do Włoch.
kukbuk krakowski makaroniarz warsztaty

Kuchnia włoska jest prosta! Bartek Kieżun udowadnia wam to co tydzień na swoim blogu oraz na warsztatach, które prowadzi dla spragnionych włoskiego słońca łasuchów. Tym razem postanowił przeprowadzić warsztaty u źródeł. Już w marcu zaprasza was na Sycylię, która opływa w składniki najwyższej jakości, soczyste pomarańcze, słodkie pomidory i wszystko to, co potrzebne do prawdziwego włoskiego gotowania.
Sycylia na przełomie marca i kwietnia to istny raj. Wciąż jeszcze można zrywać z drzewek pomarańczowych owoce, choć cytrusowy sezon zmierza już ku końcowi. Na wzgórzach nieopodal Catanii, w jednym z malowniczych, założonych ponad sto lat temu, sadów pomarańczowych poprzegradzanych szpalerami drzew oliwnych, mieszczą się zabudowania Pietre di Gelo, agroturystyki prowadzonej przez rodzinę Valenziani, która na co dzień zajmuje się uprawą ekologicznych cytrusów i oliwek. To w ich gospodarstwie, z widokiem na Etnę, w morzu zieleni, możecie spędzić tydzień, poznając tajniki włoskiej kuchni.

Kurs w Carlentini będzie skoncentrowany na kuchni południowej Italii od Sardynii i Kampanii, przez Bazylikatę i Apulię, po Sycylię. Poznacie wiele klasycznych przepisów z tych regionów, takich jak parmigiana di melanzane czy arancini, ale sięgniecie też po te nieco mniej znane, jak involtini di sarde czy petole, czyli apulijskie pączki. Będziecie pracować na drożdżowym cieście, piekąc sycylijskie brioszki z kokiem oraz focaccię z ziemniakami. Poznacie także historyczno-kulturową stronę kuchni włoskiej, jej korzeniach i wpływach.

Wasze żołądki zostaną rozpieszczone – w ciągu 7 dni przygotujecie około 30 dań, począwszy od antipasti, przez primi i secondi, aż po dolci, pamiętając o tym, że kuchnia to przede wszystkim przyjemność.

Tajniki domowej sycylijskiej kuchni zdradzi wam nie tylko Bartek, lecz także gospodyni – Sylvia Costarelli. Od jej syna będziecie mogli dowiedzieć się, czy łatwo jest prowadzić gospodarstwo ekologiczne na Sycylii i posłuchać o zrównoważonej hodowli (w gospodarstwie mieszkają też kaczki, gęsi i słynne czarne świnie). Odwiedzicie też lokalnego serowara i wrócicie do domu z ciepłą jeszcze ricottą i wiedzą na temat lokalnych miodów, serów, oliwy, słodyczy i wina.

Oferta zawiera:
– 7 noclegów w klimatycznych pokojach
– wyżywienie (7 śniadań, 7 kolacji, 5 lunchy – z wyjątkiem dni wolnych) + kurs gotowania
– komentowane degustacje win podczas każdej kolacji
– transport z lotniska w Catanii

Cena: 3800 PLN za osobę

Rezerwacje pod adresem mailowym: krakowskimakaroniarz@gmail.com

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: