Co ci Żydzi namieszali - majowe warsztaty w Menorze - KUKBUK

Co ci Żydzi namieszali – majowe warsztaty w Menorze

Bajgle, pikle czy rugelach?
menora warsztaty kukbuk

Charlotte Menora, która działa na placu Grzybowskim od początku wiosny, sprawiła, że poznaliśmy uroki kuchni żydowskiej. W połączonym z restauracją InfoPunkcie można się sporo dowiedzieć o kulturze Żydów i jej przejawach w Warszawie, a także wziąć udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Malkę Kafkę. W maju, w ramach autorskiego cyklu „Co ci Żydzi namieszali”, Malka opowie o Dniu Niepodległości Izraela oraz Lag ba-Omer. Kontynuowane będą również warsztaty poświęcone tradycyjnej kolacji szabasowej. Co nas czeka w maju?

 

JOM HATZMAUT

Jom Hatzmaut to Dzień Niepodległości Izraela. Zorganizowane z tej okazji warsztaty będą poświęcone współczesnej kuchni ziemi obiecanej. Dowiecie się, co gotują najlepsi izraelscy szefowie i szefowe kuchni – Yotam Ottolenghi, Einat Admony, Nir Mesika, Eyal Shani.

Warsztaty odbędą się 10 maja (początek o godzinie 18) w Menorze InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 złotych. Zapisy tylko online.

 

NEW YORK DELI

Z ziemi polskiej do amerykańskiej, czyli za czym polscy Żydzi tęsknili najbardziej, a czego nowego spróbowali za wielką wodą? Będziecie piec bajgle, przygotowywać smarowidła, pikle i rugelach na osłodę życia.

Warsztatom będą towarzyszyć debata oraz pokaz filmu „Deli Man” w reżyserii Erika Greenberga Anjou – pokaz i debata odbędą się w ramach XII Festiwalu Filmowego Żydowskie Motywy 21 maja, o godzinie 16, także w Menorze InfoPunkcie.

 

Warsztaty odbędą się 22 maja (początek o godzinie 11) w Menorze InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 złotych. Zapisy tylko online.

 

LAG BA-OMER

Bohaterami tych warsztatów będą dania piknikowe i przeznaczone na grilla, a wywodzące się z tradycyjnej kuchni żydowskiej. Podczas spotkania dowiecie się, czym jest Zohar i kabała oraz dlaczego żydowski mistycyzm rozkwitał na ziemiach polskich. A także – co ma właściwie wspólnego grill z chasydami.

Warsztaty odbędą się 24 maja (początek o godzinie 18) w Menorze InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora). Koszt udziału w warsztatach: 150 złotych. Zapisy tylko online.

 

Dla trzech pierwszych osób, które zapiszą się na warsztaty, mamy prezenty – KUKBUK-owe torby z niespodziankami. Zapraszamy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: