Batida bez masła? - KUKBUK

Batida bez masła?

Czy da się zrobić smaczny deser bez mleka, masła i jajek? Oczywiście, że tak, a pokusa, by sięgnąć po dokładkę, jest tak samo wielka.

Zdjęcia: Kasia Stadejek

Batida warsztaty kukbuk

Podczas comiesięcznych KUKBUK-owych warsztatów w Batidzie przerabialiśmy zwykle kilogramy masła, litry śmietany i dziesiątki jajek, a z pieca wychodziły tarty, babki drożdżowe i piaskowe oraz babeczki, które dekorowaliśmy puszystym kremem. Kiedy okazało się, że kolejne zajęcia będą przeznaczone dla wegan i wszystkich tych, którzy unikają nabiału i tłuszczów zwierzęcych, byliśmy bardzo ciekawi, co wymyślą cukiernicy. Gdy spotkaliśmy się w siedzibie cukierni na Ursynowie, od razu było wiadomo, że szykuje się słodkie popołudnie. Najpierw przygotowaliśmy bazę do trufli, mieląc razem suszone śliwki, daktyle i kakao. Całość była słodka i kusząca niemal tak jak czekolada ze śmietaną – bardzo trudno było się powstrzymać od wyjadania masy. Utoczyliśmy z niej kulki, które następnie powędrowały do schłodzenia. Obtoczyliśmy je potem w kakao i włożyliśmy do papilotek. Ułożone w pudełku, wyglądały tak ładnie, że można by nimi obdarować znajomego łasucha, na przykład tego, który nie wierzy, że wegańskie słodycze mogą być pyszne.

 

Drugim zadaniem był warstwowy deser z kremem, kruszonką i granatem. Najpierw KitchenAid pięknie ubił (wegańską!) śmietanę, którą podzieliliśmy na dwie części; do jednej z nich dodaliśmy zmieloną na pył czekoladę. Przygotowaną wcześniej kruszonkę i dwa kolory śmietany ułożyliśmy w słoiczkach warstwowo, a całość udekorowaliśmy pestkami granatu. Niektóre uczestniczki nie mogły się powstrzymać przed natychmiastowym zanurzeniem łyżeczek w odmętach kremu. Nic dziwnego, wyglądał bardzo kusząco! Na koniec warsztatów ci, którzy nie mają nic przeciwko prawdziwej śmietanie, dostali po kawałku tortu z marakują. Idealne zakończenie słodkiej niedzieli!

Batida kukbuk
Batida kukbuk
Batida kukbuk
Batida kukbuk
Batida kukbuk
Batida kukbuk
Batida kukbuk
Batida kukbuk
Batida kukbuk
Batida kukbuk
© KUKBUK 2017