Warsztaty z Krakowskim Makaroniarzem - KUKBUK

Warsztaty z Krakowskim Makaroniarzem

Włoskie przeboje tradycyjnie i niecodziennie. Co wiecie o pizzy? Ilu ojców ma tiramisu?

Tekst: redakcja
Zdjęcia: Bartek Kieżun

Już 30 maja znany Krakowski Makaroniarz, bloger Kukbuka poprowadzi kurs kulinarny w warszawskim Comfort Food Studio. Warsztaty Bartka Kieżuna to wyśmienita podróż do słonecznych Włoch, spora dawka wiedzy o włoskiej kuchni oraz przepisy, które bez problemu odtworzycie w domowych warunkach.

W menu spotkania:

PANZANELLA. Gotowanie z pustym brzuchem to żadna przyjemność. Na początku poznacie klasyczną panzanellę, idealną na wiosnę, szybką sałatkę. Czy wiecie, że w Italii przygotowuje się ją od XVI wieku! Jej wielkim miłośnikiem był słynny Bronzino, którego obrazy zdobią najlepsze muzea świata.

PIZZA. W domowej wersji nieco się różni od tej wypiekanej w Neapolu. Dowiecie się jakie są jej odmiany a Krakowski Makaroniarz przygotuje: genueńską Focaccię z rozmarynem, apulijską Focaccię z ziemniakami, Margeritę z mozzarellą, pomidorami i bazylią oraz Marinarę z pomidorowym sosem i czosnkiem.

SPAGHETTI AL LIMONE. Cytrynowy sos do makaronu? Tak jak najbardziej! To jedno z najsmaczniejszych dań prosto z rzymskiej trattorii. Niby nic. Jednak cytryna, masło i parmigiano reggiano to trio lepsze niż trzech tenorów!

TIRAMISU. To najsłynniejszy włoski deser, który swoje początki ukrywa przed światem lepiej niż amerykański wywiad. Trudno znaleźć odpowiedź kto i gdzie go wymyślił. Wiadomo za to, że mascarpone, kawa i piemonckie biszkopty tworzą mieszankę, która według legendy, była w stanie postawić na nogi samego Casanovę!

Data: 30.05.2017

Start: 18.00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

 

Wejściówki na warsztaty nadal dostępne na stronie organizatora.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: