V-Label dla warszawskiej restauracji Tel Aviv! - KUKBUK

V-Label dla warszawskiej restauracji Tel Aviv!

Dobra wiadomość dla wielbicieli kuchni roślinnej – ruszyła certyfikacja oznaczeniem V-Label w punktach gastronomicznych.

Tekst i zdjęcia: materiały promocyjne

Tel aviv recenzja kukbuk

V-Label to gwarancja, że dania serwowane w danym lokalu zostały sprawdzone pod kątem obecności substancji pochodzenia zwierzęcego nie tylko w składzie produktów, lecz także w zastosowanych dodatkach, substancjach pomocniczych i składnikach wykorzystywanych na wszystkich etapach przygotowywania dań. Dodatkowo certyfikat V-Label potwierdza, że produkty i ich składniki wykorzystywane w daniach są wolne od GMO. Warszawska restauracja Tel Aviv, jako pierwsza w Polsce, otrzymała ten europejski znak jakości.

Według badań CBOS wegetarianie w Polsce w 2000 roku stanowili ok. 1% społeczeństwa.
13 lat później, według Badań Instytutu Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych na zlecenie Light Box, liczba ta zwiększyła się ponad trzykrotnie! Według tych badań 3,2% Polaków – jest to więc około 1,23 mln ludzi – przyznawało się do niejedzenia mięsa, a 3,7%, czyli ok. 1,42 mln ludzi, deklarowało się jako fleksitarianie, czyli osoby które dążą do stosowania diety wegetariańskiej, choć jak przyznają, zdarza im się co jakiś czas jeść mięso.

Przyznanie restauracji Tel Aviv Food & Wine oraz naszego konceptowi Tel Aviv Urban Food oznaczenia V-Label, europejskiego znaku jakości, to ukoronowanie 7 lat pracy mojego zespołu na rzecz promocji kuchni roślinnej i zdrowego odżywiania w Polsce. – mówi Malka Kafka, właścicielka Tel Aviv Food & Wine i konceptu Tel Aviv Urban Food.

Aby otrzymać certyfikat, restauracja Tel Aviv musiała przejść audyt polegający w pierwszym etapie na rozmowach z szefem kuchni i managerami lokali, a w drugim na przebadaniu składników używanych w kuchni restauracji pod kątem zawartości substancji pochodzenia zwierzęcego. W przypadku Tel Avivu inspektorzy V-Label mieli do przebadania kilkadziesiąt składników!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: