Uprawiaj i zjadaj: rzodkiewka - KUKBUK

Uprawiaj i zjadaj: rzodkiewka

Tekst: Sławek Sendzielski,
zdjęcia: Kasia Stadejek

 

Rzodkiewka – szybkie efekty w krótkim czasie.                                                                                 

Rzodkiewka pozostaje numerem jeden na liście początkujących ogrodników jako warzywo łatwe w uprawie i dające niemal natychmiastowe plony. Trudno dokładnie określić jej pochodzenie. Jedne źródła mówią o Chinach, inne o okolicach Morza Śródziemnego. Udokumentowana jest natomiast ich bogata uprawa w starożytnym Egipcie. Do Europy trafiła prawdopodobnie dopiero w XVI wieku.

 

Zacznij od wybrania pojemnika i odpowiedniej ziemi
Rzodkiewka, podobnie jak jarmuż, pochodzi z rodziny kapustowatych. W przeciwieństwie do niego nie ma jednak dużych wymagań co do wielkości pojemnika pod uprawę. Rzodkiewkę można więc wysiewać nawet do pojemnika o głębokości 15 cm. Lubi gleby zasobne w substancje mineralne, ale nie takie, które przed chwilą został nawiezione. Jeśli więc myślimy o dużych plonach, ważne, by pod koniec jesieni na grządkę lub do donicy dodać kompostu.

 

Rzodkiewka najbardziej udaje się w glebach pośrednich pomiędzy gliniastymi a piachami, najlepiej z dużą ilością próchnicy. Co rozumiemy przez próchnicę? Materię organiczną rozłożoną przez bakterie, mikroorganizmy i inne żyjątka do postaci wzbogacającej glebę oraz utrzymującej w niej wilgoć. W warunkach domowych możemy ją uzyskać, jeśli na balkonie lub w ogrodzie pozostawimy wilgotne liście (np. brzozy) w wiadrze lub plastikowym worku. Musimy odczekać, aż rozłożą się do postaci czarnego, pachnącego lasem kompostu. Taką materię dodajemy do podłoża służącego nam do upraw.

Rzodkiewka rośnie szybko
Warzywa o czerwonym, białym czy blado-różowym korzeniu możemy wysiewać cały rok. Tajemnica udanych zbiorów tkwi nie tylko w tym, kiedy wysiejemy rzodkiewkę, lecz także w doborze odmiany do okresu siewu. W sklepach znajdziemy odmiany przeznaczone do upraw wiosennych, którym niestraszne są chłodne poranki, ale i takie, które nie zakwitną zbyt wcześnie, palone letnimi promieniami słońca. Rzodkiewkę siejemy płytko. Zasadą jest, że głębokość siewu nie powinna przekraczać trzykrotności wielkości nasiona. Od posiania do wschodów mija zaledwie około 10 dni, a pysznymi rzodkiewkami przy sprzyjających warunkach powinniśmy cieszyć się już po trzech tygodniach.

 

Podlewaj obficie 
Okres wiązania się korzeni, a potem tworzenia rzodkiewki jest w uprawie bardzo ważny. Dlatego nie oszczędzajcie wody, pamiętając jednocześnie, że jej nadmiar może wypłukać składniki mineralne potrzebne roślinie. Powodzenia!

© KUKBUK 2017