Uprawiaj i zjadaj: jarmuż - KUKBUK

Uprawiaj i zjadaj: jarmuż

Tekst: Sławek Sendzielski,
zdjęcie: Kasia Stadejek

jarmuz kukbuk

 

Nadszedł czas chrupania pysznych, zielonych, pierzastych liści.                                                             

Może trudno w to uwierzyć, ale jarmuż jest bliskim krewniakiem zarówno brokułu, jak i brukselki. Tej ostatniej właściwie jest ojcem, bo powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Region jego pochodzenia to wybrzeże Morza Śródziemnego i Azja Mniejsza. Tam znany był już od piątego wieku przed naszą erą, a powstał w wyniku selektywnego rozmnażania tylko tych roślin, które dawały duże liście. Nad Wisłę jarmuż trafił prawdopodobnie przez Francję, dokąd przywieźli go Rzymianie.

 

JAKA GLEBA DLA JARMUŻU?
Ze względu na długi korzeń jarmuż powinien mieć wysoką donicę (40-50 centymetrów). Wszystkie rośliny z rodziny kapustnych lubią ciężką i zasobną ziemię o wysokim pH (6-7). Ph jest właściwością roztworów wodnych, na przykład kwas cytrynowy ma pH około 2,5. W świecie roślin przekłada się to na przyswajalność składników pokarmowych przez roślinę – każda ma swój ulubiony zakres zasadowości gleby. Zwróćcie na to uwagę, kupując ziemię do donic lub ogrodu. Na rynku dostępne są tanie testery zasadowości, z których można korzystać przy określaniu właściwości ziemi. A wracając do tematu… Ziemię pod jarmuż należy dobrze nawieźć kompostem lub nawozem ekologicznym, pamiętając jednocześnie, by zapewnić roślinie pożywienie przez cały okres wegetacji. Duże liście jarmużu osiągniemy tylko dzięki zasobnej glebie.

 

SADZONKA CZY SIEW?
Podobnie jak wiele innych warzyw, sadzonki jarmużu dostaniemy na dobrym targowisku. Taki materiał będzie najlepszy i da gwarancję szybkiego wzrostu pysznych, chrupiących liści (około czterdziestu dni od wsadzenia sadzonki do gruntu). Jarmuż, tak jak marchew, jest rośliną długodystansową, dlatego należy wysiać go wczesną wiosną, gdy gleba osiągnie temperaturę około dziesięciu stopni. Następny siew, na zbiór zimowy (jarmuż znosi przymrozki, a pokryty szronem wygląda bajkowo), może się odbyć we wrześniu.

Czasem słońce, czasem deszcz

Kapustne nie są wybredne, jeśli chodzi o ilość słońca – spokojnie można je uprawiać w półcieniu. Ze względu na parowanie dużej powierzchni liścia jarmużu należy dbać, by gleba wokół rośliny była stale wilgotna.

 

Od kilku lat odkrywamy smaki zapomnianych warzyw: wężymordu, brukwi czy pasternaku. Obecnie panuje moda na superfoods – zapomniane warzywa śmiało można zakwalifikować do tej kategorii. Podobnie jak stare odmiany jabłoni czy gruszy, stojące na polu czasem i sto lat, warzywa te są odporne na wiele chorób, a jednocześnie mogą dostarczyć nowych doznań smakowych, jak również sporej porcji witamin i minerałów, niedostępnych w takim bogactwie w innych warzywach.

© KUKBUK 2017