Uczta na koniec lata - KUKBUK

Uczta na koniec lata

Jak wykorzystać sezonowe warzywa i owoce do poprawy nastroju na przełomie lata i jesieni? Sprawdźcie nasze dekadenckie menu.
Uczta na koniec lata
czekoladowa-pavlova-770x720

Początek września zawsze wiąże się ze zmianami. Wracamy z wakacji, posyłamy dzieci do szkoły, szykujemy się do powrotu na uczelnię i z pokorą patrzymy, jak lato powoli zmienia się w jesień. O zimnej mżawce i krótkich, ciemnych dniach staramy się jednak na razie nie myśleć, bo na straganach wciąż pyszni się obfitość końcówki lata. Pomidory i papryka są teraz najsmaczniejsze, pierwsze śliwki i jabłka aż proszą się o skok do ciasta, a w lasach pełno jest grzybów. Bogactwo natury warto wykorzystać do przyrządzenia rozkosznej uczty na zakończenie wakacji. Poprawa humoru gwarantowana!

Na przystawkę – sałatka z pomidorów i brzoskwiń

Esencja lata na talerzu – słodkie pomidorki koktajlowe i podsmażone na maśle brzoskwinie przełamane świeżymi ziołami to lekkie i rozkoszne połączenie. Taka przystawka od razu wprowadzi was w błogi nastrój.

Na pierwsze – zupa maślakowa z kaszą gryczaną

Poranny spacer do lasu ukoi zmysły i pozwoli przygotować się do obiadu. Zebrane maślaki i podgrzybki wraz z wędzoną gęsiną i włoszczyzną z ogródka zmieńcie w pełną aromatów zupę. Dodatek koperku i śmietany połączy smaki i przywoła wspomnienia z dzieciństwa.

Na drugie – boczek pieczony w cydrze z jabłkami i fenkułem

A teraz zamknijcie oczy i pomyślcie o czymś pysznym i krzepiącym, co przygotuje nas na chłodne wieczory. Nam od razu przed oczami pojawia się boczek! Najlepiej właśnie ten – marynowany w czosnku i rozmarynie przez całą noc i upieczony w cydrze. Do tego lekko anyżowy fenkuł oraz kwaśne jabłka.

Na deser – czekoladowa pavlova z kremem i owocami

Zakończenie uczty musi być wyjątkowe i słodkie. Cukier naprawdę bywa lekiem na całe zło, a już na pewno w tym deserze. Imponująca czekoladowa pavlova przykryta kołdrą maślankowego kremu i posypana owocami końca lata to wypiek, który łagodnie wprowadzi was w jesień.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: