Trendy kulinarne na 2015 rok - KUKBUK

Trendy kulinarne na 2015 rok

Był już swojski pęczak i egzotyczna komosa, koktajle z natki i jarmużu, buraki w cieście i ciasta bez mąki. Co nas czeka w roku 2015? KUKBUK wróży z fusów po dripie i przewiduje gastronomiczne trendy.
trendy kulinarne 2015 kukbuk

1. Polskie retro warzywa

Wężymord, skorzonera, topinambur, brukiew, czarna rzepa, pasternak – ich nazwy brzmią jak wiersz z poprzedniej epoki, a ich korzenie i pędy będziemy w tym roku nadal przerabiać na puree i czipsy, piec w miodzie i gotować w zupach.

2. Kalafior

Trwa era kalafiora pieczonego, smażonego i chrupanego na surowo. W Nowym Roku spróbujcie połączyć go z sezamem, kuminem czy mlekiem kokosowym. Kibicujemy nowemu wcieleniu kalafiora!

trendy kulinarne 2015 kukbuk

3. Ramen i bibimbap

Wschodzące gwiazdy na azjatyckiej scenie kulinarnej. Tej mody wypatrujemy najbardziej. Ramen to esencjonalna japońska zupa z makaronem i wieloma dodatkami, pokrzepiająca zimą i lecząca poimprezowe dolegliwości o każdej porze roku. Koreański bibimbap składa się z ryżu, wołowiny, warzyw, smażonego jajka i pasty chili. O ramenie pisaliśmy już tutaj, a podczas festiwalu filmowego Pięć Smaków dla wszystkich widzów przygotowała go Luiza Trisno, mistrzyni ramenu z krakowskiej restauracji Ramen Girl. Bibimbapu ciągle wypatrujemy.

4. Wytrawne lody

Dziesiątki tradycyjnych lodziarni, które ubiegłego lata otworzyły swoje podwoje, w tym roku będą naszym zdaniem coraz odważniej komponować smaki. Warszawska lodziarnia Limoni już od kilku lat kręci lody pomidorowe, koperkowe i piwne. Doczekamy się tuńczykowych?

5. Smak gorzki

Cykoria, endywia, grejpfrut, coraz bardziej gorzka czekolada i kawa, którą w tym roku będziemy parzyć metodami alternatywnymi.

trendy kulinarne 2015 kukbuk

6. Sriracha

Ten tajski sos chili ma w sobie uzależniającą moc, a Amerykanie szaleją za nim od dawna. W tym roku będziemy nim polewać nie tylko sajgonki czy zupę pho. Każdy kto spróbował srirachy przyzna, że pasuje do niemal wszystkiego.

7. Kiszonki i fermenty

Wróżymy stopniowy powrót do tradycyjnych metod konserwowania żywności. Oprócz ogórków i kapusty będziemy pakować w słoiki także inne warzywa, a  azjatyckich restauracjach będzie pojawiać się kimchi. Częściej będziemy też sięgać po pastę miso.

trendy kulinarne 2015 kukbuk

8. Teff, czyli miłka abisyńska

Bezglutenowe zboże pochodzące z Etiopii, gdzie wytwarza się z niego placki zwane injera. Zawiera dużo białka, wapnia i błonnika oraz cały komplet aminokwasów. Miłka abisyńska została okrzyknięta nową komosą i zaliczona do grona superfoods.

9. Restauracje nowego konceptu

W najciekawszych lokalach można już nie tylko zjeść obiad, ale także zrobić zakupy. Butelka wina, które posmakowało nam przy jedzeniu, lokalne lub ekologiczne produkty, autorskie syropy czy wypiekane na miejscu pieczywo – kulinarni hedoniści lubią wyjść z restauracji z inspirującymi do eksperymentów suwenirami. Takich miejsc będzie więcej! Będziemy też obserwować – szczególnie w stolicy – wysyp tapas i koktajl barów. Spodobały nam się hiszpańskie przystawki, a i potrafimy już doceniać autorskie drinki, czego najlepszym przykładem jest sukces Kity Koguta.

10. Nordyckie podejście do gotowania

Skandynawia słynie już nie tylko z Nomy, która w 2014 roku po raz kolejny dostała tytuł najlepszej restauracji świata. Na północy Szwecji, w miejscowości Jarpen, mieści się restauracja Faviken, która serwuje jedynie dania z lokalnych i sezonowych składników. Przez pół roku nie ma szans na warzywa i owoce, dlatego goście jedzą mięso, ryby i tradycyjne przetwory kuchni skandynawskiej. Szef kuchni, Magnus Nilsson, czasami sam poluje na zwierzynę, którą najbardziej lubi piec bezpośrednio nad żarem. Nikogo nie namawiamy do polowań, ale mamy wrażenie, że w tym roku zapanuje podejście nordyckie, skupione na prostocie, sezonowych składnikach najwyższej jakości i lokalnej tradycji. Dość gotowania metodą sous vide, pora na żywy ogień.

trendy kulinarne 2015 kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: