Szybki kurs picia kawy - jak kupować kawę? - KUKBUK

Szybki kurs picia kawy – jak kupować kawę?

Kawę pijamy nie tylko w kawiarni, lecz także w domu. Na co zwracać uwagę przy zakupie pachnącej paczki? Jak czytać etykiety oraz interpretować zawarte na nich informacje? Które są istotne, a które to tylko chwyt marketingowy?
jak wybrac kawe kukbuk

Gdzie kupować kawę?

Jeśli chcemy nabyć kawę, przede wszystkim musimy wiedzieć, gdzie się udać. Miejsca takie jak supermarket czy nawet sklep specjalizujący się w sprzedaży kawy i herbaty oferują tylko rozczarowanie. Dlaczego? Kupując kawę, szukajmy dwóch kluczowych informacji – skąd pochodzi ziarno i jaka jest data palenia. Skoro płacimy kilkadziesiąt złotych za paczkę, oczekujmy najwyższej jakości. Kawa z Brazylii smakuje zupełnie inaczej niż ta pochodząca z Kenii czy Etiopii. Wyświechtany slogan „100% arabica” mówi nam mniej więcej to samo co „100% zboża w mące”. Dlatego też palarnie kawy specialty oferują pełną informację o ziarnie zawierającą skład mieszanki, region pochodzenia ziaren, odmianę botaniczną, sposób obróbki oraz profil sensoryczny. Każda palarnia specialty ma na swojej stronie sklep internetowy i daje możliwość zakupu świeżej kawy z dostawą do domu. W dobrych kawiarniach można nie tylko nabyć świeżą kawę jakości specialty, lecz także dowiedzieć się, jak ją zaparzyć. Przy okazji oszczędzamy na wysyłce.

Kawa ma krótki termin ważności

Kiedy wiemy już, skąd pochodzi ziarno i jak będzie smakować, czas na jego świeżość. Kawa wietrzeje nawet w szczelnie zamkniętej paczce, dlatego bardzo ważne jest, aby od daty palenia do zaparzenia minęły nie więcej niż dwa miesiące. Paczki transportowane przez pół kontynentu, a następnie zalegające miesiącami w magazynach po prostu nie mają prawa być świeże. Dlatego wielcy producenci jak ognia unikają podawania daty palenia. Przecież nikt nie będzie krzyczał do klienta: nasza kawa leży tu już półtora roku – kup ją!

 

Jeśli nie możemy uzyskać tych dwóch kluczowych informacji, darujmy sobie zakupy. To tak jakby pani w mięsnym nie wiedziała, czy sprzedaje odmrażaną łopatkę wieprzową, czy może sezonowany antrykot wołowy.

 

A co z kawą mieloną pakowaną próżniowo? Można ją porównać do jabłka. Położone na stole, będzie smaczne nawet po kilkunastu dniach. Jeśli jednak je obierzemy, posiekamy na kawałeczki i zostawimy na taki sam czas, czy będzie równie apetyczne?

 

W kolejnym odcinku: Parzymy kawę w domu. Od czego zacząć? Najpopularniejsze metody parzenia i ich charakterystyka.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: