Szybki kurs picia kawy - czy barista to sportowiec? - KUKBUK

Szybki kurs picia kawy – czy barista to sportowiec?

Nie wystarczy jeździć na ostrym kole, nosić brodę i tatuaże. Będąc baristą, trzeba jeszcze brać udział w zawodach.

Kurs czarnej magii prowadzi: Maciej Duszak. Mistrz Polski Cup Tasting Pro-Infuzja Barista Challenge 2014, wicemistrz Polski Brewers Cup 2014. Założyciel Arabean.
Zdjęcie: Pixabay.com

barista zawod kukbuk

Bariści bardzo poważnie podchodzą do swojej pracy i starają się rozwijać w każdym aspekcie – przynajmniej niektórzy. Dla nich wymyślono mistrzostwa w różnych kategoriach – nie po to, by przybijać piątki przy piwie, lecz by wymieniać się doświadczeniem, nowościami, technikami i ciągle rozwijać branżę. Wszystko to w konsekwencji sprowadza się do lepszej kawy na twoim stoliku. Oczywiście można powiedzieć: „Kawa to tylko kawa, smakuje mi nawet w sieciówce, po co więc bariści marnują swój czas i pieniądze?”, ale czy tych samych argumentów użyjesz w kontekście kucharzy i barmanów?

 

Jak wyglądają zawody dla baristów?
Jest kilka konkurencji, wśród których koronna to barista. Ta formuła w sposób najbardziej kompleksowy sprawdza umiejętności zawodnika, jego wiedzę i podejście do profesji. Przygotowanie na scenie czterech espresso, cappuccino i kawowych drinków wymaga miesięcy przygotowań, dużego budżetu, a nierzadko wyprawy na drugi koniec świata, by poznać kawę na plantacji, bezpośrednio u źródła. Do tego dochodzi prezentacja, podczas której wyjaśniamy sędziom, co, jak i dlaczego robimy za barem. Wszystko to skondensowane do kwadransa występu, czemu towarzyszy wielki stres zawodników i równie duża odpowiedzialność sędziów. Ci są specjalistami najwyższej klasy, przeszkolonymi i na każdym kroku sprawdzanymi pod kątem umiejętności sensorycznych i kalibracji z innymi sędziami.

 

Ence pence w której ręce
Wśród innych konkurencji mamy latte art – czyli sztukę zdobienia kawy mlekiem. Któż nie lubi serduszka na porannym cappuccino? Z kolei fani czarnej kawy parzonej alternatywnie mierzą się w formule brewers cup. Tutaj sędziowie oceniają napar, nie wiedząc, kto go przygotował – w eliminacjach wszyscy zawodnicy parzą tę samą kawę, co oznacza wielki nacisk na umiejętności baristy i kontrolowanie każdego czynnika wpływającego na proces parzenia, włącznie ze składem chemicznym wody. Nie można nie wspomnieć o cup taster, czyli próbie sensorycznej. Zawodnicy stają przed rzędem dwudziestu czterech filiżanek podzielonych na osiem zestawów po trzy filiżanki z czarną kawą. W każdym zestawie dwie kawy są takie same, a trzecia bardzo podobna, jednak trochę różna. Zadanie polega na odrzuceniu niepasującej filiżanki z każdego zestawu. Najlepsi w tej dziedzinie mają po osiem trafień w cztery minuty.

 

Sporo tego, prawda? A wciąż pozostaje jeszcze wiele innych ciekawych konkurencji, jak łączenie kawy z alkoholem.

Mało kto wie, że poziom umiejętności polskich baristów jest naprawdę wysoki. Nie mamy się czego wstydzić za granicą, a kawy, które serwujemy gościom, nierzadko stoją na światowym poziomie.

Niby nic nieznaczący szczegół, ale gdyby z dnia na dzień kawa zniknęła z rzeczywistości, to świat mógłby stanąć na głowie. Dlatego warto docenić wysiłek włożony w każdą filiżankę kawy i traktować profesję baristy na równi z kucharzem czy sommelierem. Nigdy nie wiesz, czy w kawiarni pod twoim domem nie pracuje mistrz nad mistrzami.

 

 

Kurs czarnej magii prowadzi: Maciej Duszak. Mistrz Polski Cup Tasting Pro-Infuzja Barista Challenge 2014, wicemistrz Polski Brewers Cup 2014. Założyciel Arabean.

Zdjęcie: Pixabay.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: