Sztuka łączenia affligem - KUKBUK

Sztuka łączenia affligem

Kolejnej kolacji KUKBUK-a przy belgijskim piwie Affligem w Soul Kitchen przyświecała modna idea foodpairingu – sztuki łączenia trunków z posiłkiem.
Sztuka laczenia affligem kukbuk

Zaczęliśmy od degustacji piwa Affligem pod okiem sommeliera Kamila Antoniaka. Nasi znamienici goście, admiratorzy kulinariów, ale jak się okazało, również znawcy piw, Krzysztof Varga, pisarz i dziennikarz, oraz Piotr „Vienio” Więcławski, raper, wokalista i producent muzyczny, spotkali się wreszcie przy wspólnym stole. Gościliśmy już ich wcześniej na łamach KUKBUK-a, przeprowadzając z nimi wywiady, byliśmy więc pewni, że znajdą wspólny język. Panowie, do których dołączył nasz nadworny, KUKBUK-owy kucharz Piotr Bruś-Klepacki, żywo dyskutowali z sommelierem o podwójnej fermentacji, która w przypadku tego osobliwego piwa odbywa się najpierw w kadzi, a potem w butelce. Nie mniej emocji wywołał sposób serwowania trunku – pan Kamil bowiem oddzielił „duszę” od „ciała” klasztornego piwa. Do dużego kufla najpierw przelał „ciało”, a po chwili do mniejszego gęstą esencję, czyli „duszę”. Nie mogliśmy się doczekać, by spróbować jednego i drugiego, wreszcie – za przyzwoleniem sommeliera – obu naraz w jednym kuflu. Varga i Vienio posmakowali w połączeniu ostatecznym i pełnym. Po tym emocjonującym wstępie zajęliśmy się tematem spotkania – foodpairingiem.

Sztuka laczenia affligem kukbuk

Andrzej Polan, szef kuchni restauracji Soul Kitchen, na wstępie odpytał nas z pomysłów na dania, które można by serwować do piwa Affligem. Snuliśmy więc wizje, głównie z egzotycznymi owocami. Co ciekawe, podobne skojarzenia mieli kucharze Polana. Ekipa pracowała jednak do skutku i po wielu próbach – a także błędach, które są wpisane w tworzenie nowych połączeń smakowych – udało jej się osiągnąć satysfakcjonujące menu. Podano nam je tego wieczoru.

Sztuka laczenia affligem kukbuk

Zaczęliśmy od maślanej bułeczki z twarożkiem ozdobionym czarnymi, charakternymi ziarnkami czarnuszki. Druga przystawka była zabawą faktur i temperatur – na talerzu znalazł się różowy, miękki rostbef w towarzystwie chrupiących ziemniaczanych rösti z dopiero co pojawiającymi się w lasach kurkami. W roli gwiazdy wystąpiła przepiórka, a zabawną i smakowitą puentą tej kolacji były knedle z morelami i jagodami.

Sztuka laczenia affligem kukbuk
Sztuka laczenia affligem kukbuk

Pomiędzy kęsami przepysznych potraw i łykami piwa Affligem Krzysztof Varga dzielił się z nami zawiesistymi jak kuchnia węgierska opowieściami z wyprawy do Budapesztu i okolic – wyprawy literacko-kulinarnej, której efektami możemy się delektować, czytając najnowszą książkę pisarza „Czardasz z mangalicą”. Vienio zaś rozbawił nas do łez anegdotami z Meksyku i tamtejszymi, wielce zaskakującymi pomysłami na drinki. Kolacja dobiegała końca, a nam było żal opuszczać wesołą gromadkę. Dostaliśmy jednak w prezencie piwo Affligem, zatem okazji do spotkań będzie więcej!

Sztuka laczenia affligem kukbuk
Sztuka laczenia affligem kukbuk
Sztuka laczenia affligem kukbuk
Sztuka laczenia affligem kukbuk
Sztuka laczenia affligem kukbuk
Sztuka laczenia affligem kukbuk
Sztuka laczenia affligem kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: