Światowa afera w cukiernictwie - KUKBUK

Światowa afera w cukiernictwie

To ciastko to klasyczny foodporn. Krem zmysłowo wylewa się z pomiędzy wijących się warstw oprószonego cukrem maślanego ciasta skręconego w wysoką spiralę… Ślinianki pracują, prawda?

Fot.: materiały Mr Holmes Bakehouse

afera cukiernictwo kukbuk

Jeszcze niedawno wszyscy od bladego świtu stali w kolejkach po cronuty i rozpływali się w zachwytach nad tym rozkosznym połączeniem croissanta i pączka. Teraz serca kawiarnianych wyjadaczy podbija nowy hybrydowy przysmak „’ cruffin, czyli croissant + muffin. Deser powstał w cukierni Mr Holmes Bakehouse w San Francisco, mieście, które wydaje się być rajem dla wielbicieli wypieków. Nie trzeba jednak ustawiać się w kolejce po wizę, bo przysmaku można także spróbować w Londynie, w cukierni Foxcroft&Ginger. Czy jest to plagiat i świat cukierniczy czeka afera #cruffingate? To nie przesada, kilka lat temu kawiarnia Bea’s of Bloomsbury wynajęła prawników, gdy Starbucks użyczył sobie jej pomysłu na duffin, czyli połączenie donuta i muffina.

afera cukiernictwo kukbuk
afera cukiernictwo kukbuk

Ciasto na cruffiny przygotowuje się trzy dni, piecze i nadziewa je się na przykład karmelem albo kremem Fluffernutter (masło orzechowe z marshmallows). Efekt końcowy przypomina nieco pokręcony rożek do lodów i aż prosi się o odrywanie kolejnych kawałków. Jeśli nie chcecie czekać, aż szalone cukiernicze mody dotrą do Polski, spróbujcie sami zrobić cronuta (czy też krączka), a tutaj znajdziecie instrukcję, jak zrobić cruffina za pomocą maszynki do makaronu. Podczas gdy w Londynie i San Franscisco w porannych kolejkach ustawiają się tłumy żądne cruffina i wypełniające jego zdjęciami instagram, my zastanawiamy się, co będzie dalej. Hybryda drożdżowego i bezy? Czekamy z niecierpliwością.

Fot.: materiały Mr Holmes Bakehouse

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: