Spotkanie dla blogerów i ich bliskich w Akademii Smaku Sokołów - KUKBUK

Spotkanie dla blogerów i ich bliskich w Akademii Smaku Sokołów

Jak komponować codzienną dietę i jak radzić sobie z częstymi problemami żywieniowymi u osób starszych – odpowiedzi na te pytania mogli poznać goście warsztatów w Akademii Smaku Sokołów.
sokolow, dieta dla seniorow

Na spotkanie zaprosiliśmy blogerów wraz z bliskimi osobami w wieku starszym. Dietetyk Agnieszka Piskała przedstawiła zasady właściwego żywienia seniorów. Potrawy przygotowane według przepisów szefa kuchni Sokołów – Dominika Moskalenko, dowiodły, iż w prosty sposób można przyrządzić oryginalne dania, które zaspokoją kulinarne i żywieniowe wymagania osób w wieku starszym. Na gości czekała również niespodzianka – spotkanie z ambasadorem firmy Basilur Tea w Polsce, który wraz ze swoim zespołem wprowadził ich w tajniki parzenia wyśmienitych cejlońskich herbat.

 

sokolow, dieta dla seniorow
sokolow, dieta dla seniorow

Akademia Smaku Sokołów nie tylko promuje zdrowe odżywianie, lecz również edukuje, jak wielkie znaczenie ma ono dla podniesienia jakości całego życia. Jest to niezwykle ważne zwłaszcza dla osób o szczególnych wymaganiach dietetycznych – jak seniorzy. Właściwa dieta w zasadniczy sposób przyczynia się do utrzymania ich zdrowia, kondycji i dobrego samopoczucia. Jednocześnie osoby starsze często borykają się z wieloma problemami żywieniowymi.

Te zagadnienia stały się również tematem warsztatów w Akademii Smaku Sokołów. Tym razem ich uczestnikami byli blogerzy wraz z bliskimi osobami w wieku starszym. Nasi goście mieli możliwość pogłębienia wiedzy i umiejętności, a spotkanie stało się również okazją do czerpania radości ze wspólnie spędzonego czasu.

sokolow, dieta dla seniorow
sokolow, dieta dla seniorow

W pierwszej części spotkania dietetyk Agnieszka Piskała opowiedziała, na co w szczególny sposób zwracać uwagę w przypadku diety osób starszych. Przekonywała, że komponowanie jadłospisu seniora nie musi być trudne. Duże zainteresowanie gości wzbudziła część dotycząca diety i interakcji z lekami. Wciąż nie każdy pamięta, że leków nie należy popijać kawą, herbatą, napojami mlecznymi, sokami czy alkoholem – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk. – Istnieje też wiele innych ważnych zasad – na przykład nabiał jest zakazany w leczeniu antybiotykami, tetracyklinami i lekami na osteoporozę. Produktów pełnoziarnistych nie można z kolei spożywać z trójpierścieniowymi lekami na depresję i z naparstnicą (na arytmię i niewydolność serca). Każdy z uczestników mógł również skorzystać z indywidualnej konsultacji dietetycznej, połączonej z analizą składu ciała.

W części praktycznej warsztatów, goście wspólnie z szefem kuchni Sokołów Dominikiem Moskalenko, przygotowali dania odpowiadające żywieniowym wymaganiom seniorów. Do ich przyrządzenia wykorzystane zostały między innymi produkty marki Sokołów, które na co dzień mogą stać się cennym komponentem diety osób starszych – linia warzywna „Z gruntu dobre” oraz produkty wolno gotowane – jak Pulled pork – czyli wysokiej jakości mięso wstępnie przyrządzone, zamarynowane i długo gotowane w niskiej temperaturze. W menu warsztatów znalazły się: pierogi nadziewane Pastą z ciecierzycy „Z gruntu dobre” ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku, makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów „Z gruntu dobre”, wolno gotowana łopatka wieprzowa na puree z warzyw korzennych z sosem pieczeniowo-musztardowym.

sokolow, dieta dla seniorow
sokolow, dieta dla seniorow

Idealnym dopełnieniem wyjątkowej atmosfery tego jesiennego popołudnia stał się pokaz parzenia herbat BASILUR. Chcieliśmy pokazać uczestnikom warsztatów, że wysokiej jakości gatunki herbat zapewniają unikalne wrażenia smakowe – mówi Robert Krygier z firmy Tea Brothers, wyłącznego dystrybutora Basilur Tea w Polsce. – Ważny jest również sposób parzenia – na przykład herbatę zieloną z dodatkami smakowymi należy parzyć w temperaturze poniżej 70°C. Ciekawym, a mało znanym sposobem, jest również parzenie herbaty „na zimno”, metodą cold brew, które – dla uzyskania najlepszego efektu – powinno trwać minimum 2 godziny. Niezwykły smak i aromat cejlońskich herbat doskonale wpisał się w wyjątkową atmosferę spotkania, sprzyjając dyskusjom o dobrym życiu i przyjemności zdrowego jedzenia.

pierogi sokolow

Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku

35 sztuk

Przepis na szybkie, wegetariańskie pierogi.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, aby powstało plastyczne ciasto. Odkładamy na krótki czas do lodówki. Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm.

Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami.

makaron z pastą z suszonych pomidorów

Makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów Sokołów „Z gruntu dobre”

2 porcje

Pożywna kolacja, którą przygotujemy w kilkanaście minut.

Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie wlewamy na patelnię oliwę i podsmażamy na niej drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pastę z suszonych pomidorów i ok. 50 ml wody. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Dorzucamy pokrojony w płatki czosnek i ćwiartki lub połówki pomidorków cherry. Wszystko chwilę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy rukolę.

Do przygotowanej pasty z pomidorów dodajemy makaron, mieszamy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Danie wykładamy na talerz. Na koniec posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem.

© KUKBUK 2017