Spotkanie z apetyczną Rachel Khoo - KUKBUK

Spotkanie z apetyczną Rachel Khoo

Angielska pogoda za oknem, garstka wybranych dziennikarzy, studio CookUp pachnące masłem i ona. Dziewczyna, która dla wielu kobiet na świecie jest inspiracją nie tylko w kuchni, ale i w życiu.
Spotkanie z apetyczną Rachel Khoo Spotkanie z apetyczną Rachel Khoo Spotkanie z apetyczną Rachel Khoo Spotkanie z apetyczną Rachel Khoo Spotkanie z apetyczną Rachel Khoo Spotkanie z apetyczną Rachel Khoo Spotkanie z apetyczną Rachel Khoo
Rachel Khoo kukbuk

Zaczynała od wielkich marzeń i malutkiej kuchni. Po ukończeniu Central Saint Martins College w Londynie, paru latach spędzonych w marketingu i pracy nad sesjami kulinarnymi w charakterze stylistki poczuła wystarczająco dużo determinacji, by zająć się wreszcie ukochanym gotowaniem. Porzuciła więc Londyn, by w paryskim Le Cordon Bleu skończyć kurs cukiernictwa, nauczyć się języka francuskiego i francuskiej kuchni. Pomiędzy zajęciami dorabiała jako au pair i sprzedawczyni w księgarni, a po godzinach szlifowała umiejętności kulinarne w wynajętym, mikroskopijnym mieszkanku w XIX dzielnicy. Z powodzeniem – zebrane i zmodyfikowane francuskie przepisy Rachel wydano w formie książki.


Rachel Khoo dostała od nas w prezencie najnowszy, wiosenny numer KUKBUK-a. Zwróciła szczególną uwagę na fotografie. – Widzę, że znajdę u was wiele inspiracji! – szepnęła i figlarnie puściła oko w naszą stronę.


Dzisiaj Rachel Khoo to marka znana na całym świecie, nie tylko dzięki popularnym książkom, lecz także programom telewizyjnym. W nowej serii Rachel rusza w podróż po kolejne kulinarne inspiracje. Odwiedza Stambuł, Adalar, Sztokholm i Archipelag Sztokholmski, Barcelonę, Costa Brava, Niceę, Prowansję, Neapol oraz Wybrzeże Amalfitańskie. To właśnie w ramach promocji programu „Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta Świata”, którego pierwszy odcinek zostanie wyemitowany 31 marca o godzinie 18 na antenie BBC Lifestyle, odwiedziła Polskę. Mieliśmy okazję gotować z Rachel Khoo podczas warsztatów w CookUp. Wspólnie przygotowaliśmy chrupiące cygara z ciasta filo nadziewane kozim serem z miodem, sałatę z cykorii i czerwonych pomarańczy, wreszcie efektowny szwedzki tort kanapkowy. Rachel przyznała, że ma słabość do kiczu, również w kuchni. Tort kanapkowy z wrodzonym wdziękiem udekorowała kwiatami z łososia i kuleczkami z ogórka. Zachęcała nas do śmiałych aranżacji. Ze zdziwieniem przyjęła wiadomość, że i w polskiej kuchni pojawiały się kiedyś równie odważne przeboje kanapkowe. Nie rozwijaliśmy jednak opowieści o rodzimych bankietach koreczkowych. Mamy nadzieję, że Rachel wpadnie do nas jeszcze i sama odkryje potencjał naszej kuchni. Nie tylko w wersji kanapkowej!

© KUKBUK 2017