Słodko i krucho w Batidzie - KUKBUK

Słodko i krucho w Batidzie

Tekst, zdjęcia: Agnieszka Klimowicz

Uczyć się wypieków u boku profesjonalnych cukierników? To możliwe na warsztatach organizowanych wspólnie przez magazyn KUKBUK, Batidę i KitchenAid!

 

Za nami drugie w tym roku, po słodkich walentynkach, spotkanie z mistrzami cukiernictwa w warszawskiej Batidzie. Pasjonaci wypieków i autorzy wybitnej kulinarnej poezji spotkali się przy wspólnym stole, by podzielić się doświadczeniem.

 

W planie warsztatów były kruche tarty z kremem migdałowym i jabłkami oraz trufle orzechowo-czekoladowe. Rozpoczęliśmy od przygotowania kremu migdałowego i kruchego ciasta. W pracach sprawnie wyręczały nas miksery planetarne KitchenAid. Ciasto trafiło do lodówki, a my zabraliśmy się do mieszania roztopionej gorzkiej czekolady z kremem orzechowym i chrupiącymi prażynkami. By przyspieszyć schłodzenie masy, poporcjowaliśmy ją – i powróciliśmy do przygotowywania tart. Formy perfekcyjnie wyłożone ciastem wypełniliśmy masą migdałową. Ostatnim krokiem było udekorowanie tart plasterkami szarej renety. Wtedy poznaliśmy prawdziwą moc oddanych nam do pomocy robotów KitchenAid. W mgnieniu oka obierały i kroiły jabłka, nam pozostało jedynie posmarować całość masłem i wstawić do piekarnika.

 

Wreszcie nadszedł długo oczekiwany moment wyrabiania trufli ze schłodzonej wcześniej masy. Zakasaliśmy rękawy i pozwoliliśmy czekoladzie oblepiać nasze dłonie, gdy formowaliśmy zgrabne kuleczki. Obtoczyliśmy je w kruchych prażynkach z drobinkami złota, czerwonej posypce red velvet i gorzkim kakao, po czym zapakowaliśmy w ozdobne pudełka.

 

Czekając na nasze tarty, poznawaliśmy tajniki pracy cukierników i testowaliśmy przysmaki z oferty cukierni Batida. Warsztaty opuściliśmy z torbami pełnymi tart i trufli.

 

Jeśli macie ochotę nauczyć się słodkich sztuczek od mistrzów cukiernictwa z Batidy, mamy dobrą wiadomość: kolejne warsztaty już za miesiąc! Śledźcie informacje i wypatrujcie konkursu, w którym nagrodą będą wejściówki na to wyjątkowe wydarzenie!

© KUKBUK 2017