Ruszają studia Kultura Kulinarna - KUKBUK

Ruszają studia Kultura Kulinarna

W odpowiedzi na wielkie zainteresowanie kulinariami i ich różnymi aspektami Uniwersytet Warszawski otwiera nowe studia podyplomowe - Kultura Kulinarna. KUKBUK jest partonem tego przedsięwzięcia.
kukbuk Kultura Kulinarna

Kultura Kulinarna to interdyscyplinarne studia, których program zakłada całościowe spojrzenie na kwestie żywności i jedzenia. Celem projektu jest prześledzenie sposobów w jakie jednostki, zbiorowości i społeczeństwa wchodzą w związki z żywnością w kontekście historycznym i kulturowym.

Najważniejsze pytania na które odpowiedzi poznają studenci nowego kierunku to: dlaczego ludzie jedzą pewne rzeczy w określony sposób. Kto decyduje, co jemy i dlaczego? Jak socjologia i antropologia kultury tłumaczą nasze nawyki jedzeniowe. Czy wiedz o kulinariach może mieć charakter naukowy?
Wybrane tematy z programu studiów:
– nawyki żywieniowe i praktyki kulinarne
– historia kulinariów i gastronomii
– kulturowe determinanty produkcji i konsumpcji żywności
– tożsamość budowana wokół kultury kulinarnej
– reprezentacje jedzenia w sztuce i mediach
– związki jedzenia z ekonomią, ekologią, polityką i etyką
Na Kulturze Kulinarnej wykładać będą czołowi badacze zajmujący się kulturowymi i społecznymi aspektami jedzenia oraz, jako zaproszeni goście, znani szefowie kuchni, dziennikarze i kulinarni aktywiści.
Studia trwają jeden rok 180 godzin dydaktycznych odpowiadających 60 punktom ECTS.
Studia mają charakter niestacjonarny (zajęcia odbywają się co dwa tygodnie w soboty i niedziele)
Koszt studiów: Czesne wynosi: 5.000,00 PLN, płatne w II ratach 2.500,00

Więcej informacji:
Podyplomowe Studia Kultura Kulinarna
00-927 Warszawa, ul. Nowy Świat 69, pokój nr 2
tel./fax + 22 826-68-04
e-mail: kultura.kulinarna@isns.uw.edu.pl
www.isns.uw.edu.pl/studia_podyplomowe_kultura_kulinarna.php
www.facebook.com/kulturakulinarna

 

Doskonałą okazją do spotkania się z częścią wykładowców i porozmawiania o nowym kierunku będzie panel dyskusyjny, który KUKBUK organizuje w czwartek 15 czerwca w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich.
Więcej informacji znajdziecie tu: Panel dyskusyjny KULTURA KULINARNA.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: