Rok 2014 na talerzu - KUKBUK

Rok 2014 na talerzu

Kulinarne mody przychodzą i odchodzą. Niektóre składniki zostają w naszym jadłospisie na dłużej, o innych przypominamy sobie dopiero przy sprzątaniu kuchennych szafek. Co najczęściej gościło na naszych talerzach w minionym roku?
trendy kulinarne 2014 kukbuk

Jarmuż

Coraz łatwiej dostępny w warzywniakach i na straganach, lądował w gulaszach, sałatkach, a nawet ciastach. Robiliśmy z niego domowe czipsy, koktajle i ścieraliśmy na intensywnie zielone pesto. Mamy nadzieję, że zostanie na dłużej! Poniżej znajdziecie KUKBUK-owe przepisy na jarmuż.

 

Jesienny talerz obfitości: dynia, komosa, jarmuż

Sałatka z gęsich żołądków, jarmużu i pasternaku

Orkiszowe ravioli z ricottą, pesto z jarmużu, bundzem i palonym masłem

Soba z grzybami smażonymi w miso, jarmużem i rzodkiewką

Krem z buraków i jarmużu

Krokiety z kurczaka i jarmuż z kapustą

Sałatka z wężymordem, jarmużem i czerwoną kapustą

Zupa z czerstwym chlebem, jarmużem i pieczoną dynią

 

Komosa ryżowa

Chętnie wrzucaliśmy ją do sałatek, zastępowaliśmy ryż czy kuskus i gotowaliśmy pożywne „owsianki“. Dostała miano superfood ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Poniżej kilka pomysłów na komosę.

 

Ballotine z kurczaka i kolorowa komosa

Komosa z sardynkami i żurawiną

Komosa a la kuskus: z grejpfrutem i fasolką mung
Komosa z figami

trendy kulinarne 2014 kukbuk

Dieta paleo

Najpierw pokochali ją Amerykanie, potem powoli zaczęła szturmować Europę. Zakłada, że powinniśmy jeść tylko to, co mieli do dyspozycji nasi przodkowie z epoki kamienia łupanego, a więc chude mięso, ryby i owoce morza, wszystkie owoce i niezawierające skrobi warzywa. Należy unikać zbóż, roślin strączkowych, nabiału, produktów przetworzonych i cukru. Niestety, to dieta wysokobiałkowa, która zakwasza organizm, a eliminacja nabiału czy zbóż może prowadzić do niedoborów witamin i składników mineralnych.

 

Dieta bezglutenowa

Mimo że alergia na gluten lub celiakia to problem tylko 2% populacji, coraz więcej ludzi rezygnuje z jedzenia produktów zbożowych. Popieramy modę na zdrowe odżywianie, ale do demonizacji glutenu mamy stosunek sceptyczny. Dania i wypieki bezglutenowe dodatkowo drenują portfele ofiar tej mody, w internecie nazywanej „gluten free ebola“.

 

Cronuty

Hybryda croissanta i donuta – w Nowym Jorku i San Francisco ustawiały sie po nie gigantyczne kolejki, ale od kilku smakoszy słyszeliśmy, że słynne ciastka ich zawiodły. W Polsce można ich spróbować w cukierni Batida (jako krółka) lub zrobić w domu, z tego przepisu.

trendy kulinarne 2014 kukbuk

Powyższe trendy rozpanoszyły się w minionym roku globalnie. A co rządziło na polskich talerzach? Nas wyjątkowo cieszy wielki powrót kasz: jęczmiennej, gryczanej i jaglanej. Coraz częściej gotujemy także sezonowo, z użyciem lokalnych produktów, np. na długo zapomnianych warzyw korzeniowych takich jak topinambur, wężymord czy pasternak. Co błyszczało nam w szklankach? Cydr z polskich jabłek, których w roku 2014 jedliśmy więcej niż w ubiegłym.

 

Które z powyższych trendów rządziły na waszych talerzach, a czego macie już dość? My z ciekawością wypatrujemy kolejnych kulinarnych mód. Jak sądzicie, co zapanuje nad naszymi żołądkami w 2015?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: