Wyzwanie świeżości - KUKBUK

Wyzwanie świeżości

Już nie trzeba mieć owocowego sadu i wielkiego ogrodu, żeby móc zawsze cieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców.

Tekst i zdjęcia: redakcja

Amica orzezwienie 2

Gdy żar leje się z nieba wśród członków redakcji KUKBUK-a rośnie apetyt na… orzeźwienie! Jeśli jeszcze łączy się ono z porcją witamin i odrobiną chrupania, tym lepiej! Nasze marzenia o nigdy niewysychającym źródełku warzyw i owoców do podjadania czy przerabiania na redakcyjne obiady niedawno wreszcie się spełniły. Amica postanowiła nas zaskoczyć i podarowała nam lodówkę Vit Line pełną przysmaków.

lodowka-amica-4
Amica orzezwienie 1

Pomidorki koktajlowe słodkie jak cukierki, chrupiąca marchewka i papryka, soczyste owoce – takie przekąski nie tylko pozwalają ukoić nieco nasz nieposkromiony apetyt, lecz także ułatwiają pracę nad tekstami i planowanie kolejnych numerów. W końcu mózg działa sprawniej, gdy człowiek trochę pochrupie!

Przy okazji podjadania mieliśmy też za zadanie sprawdzić, czy znajdujący się w lodówce pojemnik Vit Control Plus naprawdę potrafi utrzymać świeżość warzyw i owoców trzy razy dłużej, niż standardowe lodówki. Odpowiada za to jeden mały suwak – trzeba go otworzyć, aby cieszyć się soczystością owoców, lub zamknąć, by w warunkach dużej wilgotności zachować chrupkość warzyw. W dodatku pojemnik ma na dnie specjalną tacę Fresh Pad, która umożliwia swobodną cyrkulację powietrza i pozwala oddzielić od warzyw i owoców niepotrzebną wilgoć. Sprawdzenie skuteczności tych wszystkich funkcji nie było łatwe, bo przy tylu entuzjastach jedzenia przekąski systematycznie znikały, jednak te, które udało się na potrzeby testu zachować, po uważnych oględzinach naprawdę nas zaskoczyły.

Po dwóch tygodniach spędzonych w szufladzie brzoskwinie nadal były tak świeże, jakbyśmy dopiero co zerwali je z drzewa, winogrona zachowały jędrność, a pomidory koktajlowe nie straciły nawet nuty ze swojej słodyczy. Nawet pokrojona w słupki papryka prawie w ogóle nie obeschła, mimo że w zwykłej lodówce już po dwóch dniach przestałaby chrupać.

Wyzwanie świeżości, które podjęliśmy z Amicą, było nie tylko smakowite, lecz także pouczające – warzywa i owoce mogą przetrwać w lodówce dużo dłużej, jeśli tylko zapewnimy im odpowiedni poziom wilgotności i temperaturę. Koniec z marnowaniem jedzenia!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: