Uczta na ogryzkach - KUKBUK

Uczta na ogryzkach

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia.
kuchnia+ kukbuk

Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli na uroczystą kolację z okazji 10. urodzin Kuchni+. Wydarzenie miało nietypowy charakter ze względu na szokujące menu szefa Aleksandra Barona. Posłużyło ono stacji do nagłośnienia ważnego problemu marnowania jedzenia.

 

#NieWyrzucamŚmieci można było zauważyć w ostatnich dniach na profilach portali społecznościowych wielu gwiazd, w tym m.in. blogerki modowej Macademian Girl, aktorek i sióstr Hanny i Marii Konarowskich, rapera Vienio czy stylistki Zosi Ślotały. Z pozoru abstrakcyjne zdjęcia przedstawiające bałagan w najbliższym otoczeniu gwiazd nabrały sensu po uroczystej kolacji z okazji 10. urodzin Kuchni+, która odbyła się w ostatni wtorek w Centrum Sztuki FORT Sokolnickiego w Warszawie.

kuchnia+ kukbuk
kuchnia+ kukbuk
kuchnia+ kukbuk
kuchnia+ kukbuk

Do wyrzucania jedzenia przyznaje się aż 1/3 Polaków, dlatego pierwsza i najpopularniejsza stacja kulinarna w Polsce postanowiła wykorzystać okrągłą rocznicę swojej działalności, aby nagłośnić ten problem. W tym celu do współpracy zaprosiła ekscentrycznego szefa kuchni Aleksandra Barona, który tradycyjną formę eleganckiej, zasiadanej kolacji przełamał finezyjnym, acz szokującym menu opartym na produktach, które w polskich domach niesłusznie zazwyczaj goszczą w koszach na śmieci, a nie na talerzach.

Gościom podano m.in. kiszone ogryzki jabłek z pestkami ze zredukowanym wywarem z resztek warzyw, smażone w głębokim tłuszczu obierki ziemniaka, przeterminowaną śmietanę z musem z kiszonych cytryn, oraz korzeń buraka liściowego.

Zaskoczenie potęgował fakt, że o składzie wyrafinowanych estetycznie dań goście dowiadywali się dopiero po ich zjedzeniu. Szczególne wrażenie zrobiła przystawka złożona z grzybów niejadanych. Te w przeciwieństwie do „niejadalnych”, jak słusznie zauważył Aleksander Baron, nie szkodzą, są tylko nam nieznane. Bo czy słyszeliście kiedykolwiek wcześniej o sarniaku, trąbce śmierci, uszaku bzowym i żółciaku siarkowym? I czy kiedykolwiek ich próbowaliście? Musicie nam uwierzyć zatem, że wyglądają zaskakująco, a smakują wybornie!

kuchnia+ kukbuk
kuchnia+ kukbuk
kuchnia+ kukbuk
kuchnia+ kukbuk

Każdej potrawie towarzyszyło wino, specjalnie dobrane do każdego dania przez Katarzynę Federowicz.

 

W ramach akcji społecznej #NieWyrzucamŚmieci Kuchnia+ na 12 listopada zaplanowała również emisję specjalnego cyklu tematycznego poświęconego problematyce marnowania żywności. O godz. 17:30 rozpocznie go program „Jedenaste: nie marnuj!”. Kolejny dokument „Nasze jutro” wyemitowany zostanie o godz. 18:35, cykl o 20:40 zakończy film „Co będziemy jeść w przyszłości”.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: