Szwajcaria na widelcu - KUKBUK

Szwajcaria na widelcu

Jedzenie i picie spajają duszę i ciało – to jedno ze szwajcarskich powiedzeń związanych z jedzeniem i najlepszy dowód na to, że mieszkańcy tego kraju traktują gastronomię z należytą powagą. Mogliśmy się o tym przekonać podczas warsztatów zorganizowanych przez izby turystyczne Szwajcarii oraz Zurychu.
kukbuk szwajcaria warsztaty

Wzięliśmy to smakowite wydarzenie pod swoje skrzydła i wyruszyliśmy w podróż do Zurychu, nie wychodząc z warszawskiego studia kulinarnego The Plate. Chcieliśmy się przekonać, jakie kulinarne perełki ma do zaoferowania ten mały, ale zróżnicowany kraj, w którym na talerzach mieszają się wpływy włoskie, francuskie i austriackie.

kukbuk szwajcaria warsztaty

Na oficjalnej stronie internetowej miasta Zurych znajdziemy zakładkę poświęconą kulinariom. To chyba najlepszy dowód, że gastronomia stanowi istotny element życia miasta i jest wręcz turystycznym wabikiem. Czy faktycznie Zurych to obowiązkowy punkt na kulinarnej mapie świata? Na początku niektórzy mieli lekkie wątpliwości, ale z każdą nową anegdotą i informacją oraz z każdym spróbowanym produktem wzrastała nasza pewność, że tak!

kukbuk szwajcaria warsztaty

Szwajcaria dzięki swojej historii i położeniu jest miejscem, w którym przenikają się wpływy trzech krajów słynących z doskonałych produktów oraz dobrych trunków. Nie dziwi więc, że to kraj smakoszy. Miejscowi szczycą się na przykład tym, że produkowanych jest tam aż 450 (!) rodzajów sera – to więcej niż we Francji.

kukbuk szwajcaria warsztaty

Oczywiście znakiem rozpoznawczym kraju jest również czekolada. Mniej osób wie, że Szwajcarzy produkują bardzo dobre wino. Na tyle dobre, że właściwie cała produkcja jest konsumowana lokalnie (niestety, zbyt mało jest tam winorośli, by zwiększyć produkcję i zaspokoić potrzeby eksportowe). Najpopularniejsze szczepy uprawiane w Szwajcarii to chasselas (białe) i pinot noir (czerwone). A zatem wznieśmy toast za wszystkich, którzy się tam wybierają – „Proscht!”.

W Zurychu jest kilka restauracji uhonorowanych gwiazdkami Michelin, jak Sein, Spice czy The Dolder Grand, ale każdy znajdzie w nim coś dla siebie. W mieście, które ma jakieś 440 tysięcy mieszkańców, jest aż 2200 restauracji! To tu mieści się najstarsza wegetariańska restauracja na świecie – Hiltl – i Kronenhalle, gdzie na ścianach wiszą obrazy pędzla Chagalla, Miró i Matisse’a. Jak się tam znalazły? Artyści cenili serwowaną w restauracji kuchnię, ale że byli pozbawieni gotówki, płacili gospodarzom… płótnami.

kukbuk szwajcaria warsztaty

Interesującym miejscem jest też Blindekuh, lokal prowadzony przez osoby niewidome, gdzie je się w całkowitej ciemności. Do tego w Zurychu funkcjonuje około 27 rzemieślniczych browarów. Jeżeli nabraliście apetytu na wizytę w tym największym szwajcarskim mieście, najlepiej wybierzcie się do niego podczas festiwalu Food Zurich (7-17 września), w ramach którego zaplanowano aż 70 wydarzeń kulinarnych. Głównym motywem tegorocznej edycji są resztki, temat aktualny i stanowiący wyzwanie dla kucharzy prowadzących najlepsze na świecie lokale.

kukbuk szwajcaria warsztaty

Nakarmieni wiedzą, przeszliśmy do praktyki i przygotowaliśmy kilka potraw charakterystycznych dla kuchni szwajcarskiej. Poznaliśmy bliżej przepis na klopsiki w sosie musztardowo-miodowym, które zrobiliśmy z wykorzystaniem miodu z pasieki na dachu hotelu Marriott w Zurychu. Odkryliśmy sekrety przyrządzania sałatki ziemniaczanej oraz upiekliśmy torciki parafialne, które oczarowały nas połączeniem migdałów, jabłek i kruchego, maślanego ciasta. Palce lizać!

kukbuk szwajcaria warsztaty
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: