Piec jak Monika Walecka - KUKBUK

Piec jak Monika Walecka

Szefowa naszego studia graficznego zna już odpowiedź na pytanie, jak upiec idealny chleb.

Tekst i zdjęcia: Diana Kosiorek

monika walecka warsztaty kukbuk

Od kilku miesięcy jestem domowym piekarzem. Doświadczenie mam małe, fachu uczę się z książek, internetu i na własnych błędach. Nie mogłam więc przegapić warsztatów prowadzonych przez piekarską królową Instagrama Monikę Walecką. Zainteresowanie było ogromne, sama Monika mówi, że przerosło jej najśmielsze oczekiwania. Zresztą w ostatniej chwili organizowała jeszcze jedną, zupełnie nieplanowaną grupę warsztatową i pop-up w restauracji Rozbrat 20.

monika walecka warsztaty kukbuk
monika walecka warsztaty kukbuk
monika walecka warsztaty kukbuk

Chlebowi entuzjaści, zwani też „glutenfreeks”, zjechali z całej Polski, a nawet z zagranicy. Każdy z innym doświadczeniem. Byli tacy, którzy upiekli swój pierwszy chleb w trakcie warsztatów, i tacy, którzy domową piekarnię prowadzą od kilkunastu lat. Zakres pytań do Moniki był więc bardzo szeroki, ale żadne nie pozostało bez odpowiedzi.

 

Podstawowym i najważniejszym było oczywiście: jak upiec idealny chleb? Jak się przekonaliśmy, nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi na to pytanie. Dla mnie kluczowe było, żeby poczuć, jaka powinna być konsystencja ciasta po wyrobieniu, bo tego akurat nie da się w książkach czy na instagramowych filmikach zobaczyć. Z wielką radością przygarnęłam też przywieziony z San Francisco pszenny zakwas i dowiedziałam się, jak o niego odpowiednio dbać.

monika walecka warsztaty kukbuk
monika walecka warsztaty kukbuk

Objedzona chlebem z ręcznie przygotowanym masłem, pizzami i focacciami, które również przygotowaliśmy w ramach zajęć, oraz zaopatrzona we wszystkie potrzebne piekarzowi akcesoria, spisałam pięć zasad, które wydają się najodpowiedniejszym podsumowaniem warsztatów i zachętą do dalszego pieczenia:

  1. Używaj dobrej mąki (a najlepiej sam ją zmiel).
  2. Dbaj o zakwas.
  3. Obserwuj (temperaturę wody, zachowanie się ciasta, zapach i konsystencję zakwasu… wszystkie etapy i elementy procesu).
  4. Dobrze zaparuj piekarnik przed pieczeniem.
  5. Eksperymentuj!

 

Jeśli macie pytania, możecie już pisać do mnie. Mam zamiar piec w przerwach w pracy nad składaniem najnowszego wydania KUKBUK-a.

 

Tekst i zdjęcia: Diana Kosiorek

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: