Olympus świątecznie - KUKBUK

Olympus świątecznie

Pierniczki, ostrokrzew i dużo praktycznej wiedzy – tak można podsumować grudniowe warsztaty w studiu Smolna8.
olympus kukbuk warsztaty

Na ostatnich w tym roku warsztatach spotkaliśmy się w słoneczny i zimny dzień. Z osiemnastego piętra wieżowca przy Smolnej 8 Warszawa prezentowała się zachwycająco, ale w przytulnym studiu nie było gorzej – nadchodzące święta czaiły się wśród pryzm ozdób, naręczy zielonych gałązek jemioły i ostrokrzewu, Podczas ostatnich w tym roku warsztatów fotografii kulinarnej w studiu Smolna8 specjaliści z Olympusa zdradzili tajniki fotografii produktowej i uczyli zaproszonych blogerów, jak zrobić dobre zdjęcia świątecznych słodkości.

 

Szef kuchni studia, Gieno Mientkiewicz, przygotował dla nas faworki, zlepił je miodem w wieżę i obsypał makiem – w ten sposób powstał imponujący deser – mrowisko. Był też makowiec z malinami w cieście filo, marchewkowy piernik, duńskie wiatraczki z marmoladą i całe stosy pierniczków, a dla tych, którym zrobiło się za słodko, sałatka śledziowa i śledzie z korzennymi przyprawami i orzechami. Uczestnicy mieli też do dyspozycji całą masę talerzy, kubków, rondelków i innych kuchennych utensyliów do skomponowania idealnego kadru. Wyposażeni w aparaty Olympus, zabrali się do układania, ozdabiania i dekorowania, a następnie fotografowania. Pracowali pod czujnym okiem stylistek i specjalistów z Olympusa. Dzięki nim żadne pytanie nie pozostało bez odpowiedzi.

Kiedy każdy miał już w swoim aparacie zdjęcia, z których był dumny, można było zjeść kuszące obiekty pożądania. To był chyba pierwszy raz w historii, kiedy udało nam się tak długo patrzeć na ciastka i nie zjeść ani kęsa!

olympus kukbuk warsztaty
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: