Kulinarne prawo jazdy - KUKBUK

Kulinarne prawo jazdy

Jak zacząć przygodę z gotowaniem? Najlepiej pod okiem specjalistów.

„Kulinarne prawo jazdy” to cykl warsztatów w studiu kulinarnym Food Lab. Uczy zupełnych podstaw, ale nie jest przeznaczony wyłącznie dla tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem – to oferta także dla tych, którzy chcą posiadaną wiedzę i umiejętności ugruntować.

Cykl składa się z pięciu spotkań obejmujących takie zagadnienia jak techniki krojenia, przygotowywanie sosów i bulionów, owoce morza, mięsa, makarony i desery. Poszczególne zajęcia prowadzą inni szefowie kuchni, specjaliści w swoich dziedzinach. Wybrani do współpracy kucharze są prawdziwymi entuzjastami gotowania i jedzenia, a przy tym czerpią dużo radości z przekazywania wiedzy, dzięki czemu wszystkie spotkania to wyjątkowe spektakle zakończone prawdziwymi ucztami.

Tak też było w przypadku warsztatów przyrządzania ryb i owoców morza – mieliśmy okazję uczestniczyć w tym kursie. Szef Tomasz Łucjan przygotował nie tylko pyszne, lecz także bardzo ambitne menu. Nauczyliśmy się, jak wybierać, patroszyć i filetować rybę, jak obchodzić się z krewetkami i małżami, co zrobić z ośmiornicą, a nawet jak otwierać i jeść ostrygi. A do tego, co bardzo ważne, jak w przepyszny sposób wykorzystać resztki, które z tego gotowania nam zostały – my przygotowaliśmy bisque.

Zachwyceni uczestnicy nie tylko pilnie notowali, lecz także robili dokładną dokumentację fotograficzną i filmową. Na koniec zgodnie przyznali, że owoce morza nie są tak trudne w obsłudze, jak przypuszczali, a ci, którzy na początku zajęć deklarowali szczerą niechęć do muli, pałaszowali je do ostatniej kropli sosu.

 

Stojąc wspólnie przy garnkach, podpytywaliśmy uczestników, co ich przywiodło na warsztaty. Niektórzy zapisali się parami lub grupowo, bo chcieli po prostu spędzić trochę czasu z bliskimi, inni postanowili naukę gotowania zacząć od zera, ale za to porządnie, a jeszcze inni chcieli unowocześnić swoją kuchnię i zaimponować… teściowej. Bez względu na to, jaka jest wasza motywacja, polecamy wam „Kulinarne prawo jazdy” w Food Lab Studio. Jedno jest pewne – egzamin z gotowania jest dużo prostszy niż ten za kółkiem!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: