#Kukbukrusza Łódź - KUKBUK

#Kukbukrusza Łódź

Naszej kuchni mobilnej nie mogło zabraknąć na najciekawszym festiwalu dizajnu w Polsce.

Tekst: Natalia Maleszyk, zdjęcia: Magda Klimczak/Dare To Cook

kukbuk w lodzi

Przez dziesięć dni, od ósmego października, na Łódź Design Festival można było podziwiać nowatorskie prace wielu projektantów. Tematem tegorocznej edycji były „Konsekwencje”, czyli projekty powstałe w wyniku konieczności dopasowania się do zachodzących zmian społeczno-kulturalno-środowiskowych. Nie mogło tam zabraknąć KUKBUK-owej mobilnej kuchni, zaprojektowanej przez Cooperativa Studio.

 

We wrześniu można było ją zobaczyć podczas obchodów dwudziestych piątych urodzin Instytutu Goethego w Warszawie. Kolejny przystanek w Łodzi okazał się strzałem w dziesiątkę. Spotkaliśmy wiele osób, które przyszły specjalnie po to, by zobaczyć na żywo, a nawet sfotografować naszą mobilną kuchnię. Mówiły, że zachwyca prostotą, doborem materiałów, zaskakuje.

kukbuk w lodzi

Poza oryginalnym dizajnem strefie KUKBUK-a przyświecał ciekawy cel: z dostępnych w kuchni składników każdy entuzjasta zdrowego jedzenia mógł przygotować posiłek dla nieznajomego. Można było komponować danie z aromatycznych ziół prosto od Baziółki, humusu przygotowanego specjalnie na tę okazję przez naszą zaprzyjaźnioną blogerkę i fotografkę Magdę Klimczak z Dare To Cook oraz placków w formie pity. Wymieniali się starsi i młodsi, znajomi i nieznajomi, duzi i mali.

kukbuk w lodzi

„Skłaniamy do otworzenia się i przełamania standardowych działań. Chcemy sprawić, żeby zupełnie obce osoby zaczęły ze sobą rozmawiać, i przyjrzeć się refleksjom, jakie taka konfrontacja wywoła. W Warszawie wypadło to wspaniale. Ludzie pięknie otworzyli się na innych. Teraz czas na Łódź!”, tłumaczyła inicjatywę jej pomysłodawczyni Daria Pawlewska, wydawczyni i redaktorka naczelna wydań specjalnych KUKBUK-a.

kukbuk w lodzi

Swoje wrażenia dotyczące akcji odwiedzający spisywali na karteczkach, które później były przypinane do Drzewa Nowych Przyjaźni. Na jednej z nich przeczytaliśmy: „Otworzyłam się na nowe doznania towarzyskie i kulinarne. Pietruszka może być smaczna! #szok”.

kukbuk w lodzi

Chętnych do zawierania nowych znajomości przy plackach z humusem było tak wielu, że nie starczyło naszych zapasów! Tym, którzy zdążyli do nas wpaść i wziąć udział w akcji, bardzo dziękujemy, a spóźnialskich, dla których zabrakło placków, zapraszamy do śledzenia dalszych KUKBUK-owych akcji z wykorzystaniem mobilnej kuchni.

 

Tekst: Natalia Maleszyk, zdjęcia: Magda Klimczak/Dare To Cook

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: