KUKBUK wypieka croissanty - KUKBUK

KUKBUK wypieka croissanty

Kto raz spróbował prawdziwego, maślanego croissanta, już nigdy nie spojrzy łaskawym okiem na nadmuchane rogaliki, których pełno już nawet w supermarketach. Samodzielne zrobienie listkującego się i delikatnego ciasta francuskiego wydaje się z kolei bardzo trudne. W sobotę 18 października w cukierni Batida odbyły się warsztaty, podczas których miłośnicy francuskich wypieków mogli pieczenia croissantów nauczyć się od najlepszych.
kukbuk warsztaty batida croissanty

Warsztaty zostały zorganizowane specjalnie dla czytelników KUKBUK-a. Poprosiliśmy was o historie związane z croissantami, a autorzy najbardziej uroczych opowieści zostali zaproszeni w piękne wnętrza cukierni Batida na pl. Konstytucji w Warszawie. Wyposażeni w profesjonalne czapki kucharskie i fartuchy, uczestnicy przystąpili do pracy. Na marmurowym blacie wałkowali przygotowane porcje ciasta, składając je z masłem i słuchając jednocześnie opowieści piekarza na temat francuskich wypieków. Następnie rogaliki zostały wycięte za pomocą specjalnego wałka, pieczołowicie pozwijane i odniesione w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. Każdy rogalik został podpisany na papierze do pieczenia, nikt nie chciał w końcu stracić z oczu swojego pierwszego croissanta. Ciasto francuskie wymaga kilkukrotnego składania i chłodzenia, dlatego żeby nie tracić czasu, uczestnicy na czas wyrastania rogalików dostali drugą porcję ciasta, którą mieli potem zabrać do domu, żeby w praktyce i bez czujnego oka mistrza z Batidy przygotować croissanty, na przykład na niedzielne śniadanie.

 

Gdy wszyscy uporali się z ciastem, razem z panią Jolantą Radziszewską, właścicielką Batidy, zasiedliśmy do stołu, gdzie znad filiżanek kawy nerwowo zerkaliśmy na drzwi prowadzące do pomieszczenia z piecami. Piękny zapach masła pozwalał nam przypuszczać, że moment wgryzienia się w rogalik jest już blisko. Wreszcie pojawiły się, złote i gorące. I szybko zniknęły, parząc palce i wywołując uśmiech satysfakcji. Nie takie straszne to ciasto francuskie jak je malują!

 

Każdy uczestnik opuścił cukiernię z własnoręcznie przygotowanymi rogalikami, porcją surowego ciasta, paczuszką pełną słodkich wypieków od Batidy i prezentem od KUKBUK-a. Udało się także zdobyć sekretny przepis, według którego rogaliki w Batidzie wypiekane są już od 24 lat. Dziękujemy za wasz udział, mamy nadzieję, że teraz croissanty kojarzą wam się nie tylko z wakacjami w Paryżu, ale także ze słodkim początkiem pewnego wietrznego jesiennego weekendu. Bądźcie czujni, już niedługo kolejne warsztaty!

kukbuk warsztaty batida
kukbuk warsztaty batida
kukbuk warsztaty batida
kukbuk warsztaty batida
kukbuk warsztaty batida
kukbuk warsztaty batida
kukbuk warsztaty batida
kukbuk warsztaty batida
kukbuk warsztaty batida
kukbuk warsztaty batida croissanty
kukbuk warsztaty batida croissanty
kukbuk warsztaty batida croissanty
kukbuk warsztaty batida croissanty
kukbuk warsztaty batida croissanty
kukbuk warsztaty batida croissanty
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: