KUKBUK dmucha w kaszę - KUKBUK

KUKBUK dmucha w kaszę

Naszej redakcji nie trzeba zachęcać do pałaszowania kaszy, więc z radością przyjęliśmy zaproszenie na warsztaty „Nasza kasza“ do Centrum Domowych Inspiracji Bosch.
warsztaty nasza kasza kukbuk

Kasza już od dawna wygrywa na naszych talerzach z ziemniakami czy ryżem. Do tej pory kierowaliśmy się przy jej wyborze głównie smakiem, a o wartościach odżywczych tego produktu wiedzieliśmy niewiele. Ekspertem podczas tej edycji warsztatów była Monika Mrozowska. Opowiedziała nam o zaletach każdej z kasz, dowiedzieliśmy się na przykład, że to dzięki gryczanej nasza odporność była tej zimy tak silna, a kasza jaglana pomaga walczyć z bezsennością i poprawia humor.

 

Wyposażeni w tę wiedzę, zabraliśmy się do pracy. Monika nauczyła nas robić budyń jaglany z jabłkami i migdałami, który dodał sił do dalszego gotowania. Razem z szefami kuchni, Mikołajem Reyem i Maciejem Koźlakowskim, przygotowaliśmy pełne ryb orzotto bałtyckie, i kolorową od buraków sałatkę z pęczaku. Do pieca na pięć zdrowasiek wsadziliśmy golasa lubelskiego, czyli zapiekankę z kaszy gryczanej i twarogu, do której przygotowaliśmy sałatkę z idealnie kremowym winegretem z francuskiej musztardy i oleju lnianego. Ostatnim punktem programu były grzyby portobello, które nafaszerowaliśmy kaszą jęczmienną z fetą i skórką z cytryny i zapiekliśmy pod parmezanem. Kiedy już każde ziarenko kaszy było gotowe, zasiedliśmy do wspólnego ucztowania. Wydawać by się mogło, że tyle kaszy w jednym obiedzie to będzie zbyt wiele – dla nas nie ma rzeczy niemożliwych. W każdym daniu było tyle smaku, że z warsztatów wyszliśmy pełni inspiracji na kolejne kaszowe eksperymenty!

warsztaty nasza kasza kukbuk
warsztaty nasza kasza kukbuk
warsztaty nasza kasza kukbuk
warsztaty nasza kasza kukbuk
warsztaty nasza kasza kukbuk
warsztaty nasza kasza kukbuk
warsztaty nasza kasza kukbuk
warsztaty nasza kasza kukbuk
warsztaty nasza kasza kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: