Kukbuk bez ości - relacja z warsztatów - KUKBUK

Kukbuk bez ości – relacja z warsztatów

Boże Narodzenie coraz bliżej, dlatego kilka dni po premierze nowego numeru KUKBUK-a postanowiliśmy nauczyć was kilku sztuczek, które mogą przydać się w trakcie świątecznych przygotowań. Spotkaliśmy się z wami 17 listopada w studiu kulinarnym CookUp, żeby wspólnie filetować ryby, kręcić smarowidło daktylowe i ugniatać kruche ciasto.
boze narodzenie kukbuk warsztaty

Najpierw wzięliśmy na warsztat ryby. Piotr Bruś-Klepacki, który wymyśla przepisy do wielu KUKBUK-owych sesji, zdradził nam, jak szybko i sprawnie filetować doradę. Posiekaliśmy ją razem z surowymi krewetkami, pomidorem, ostrą papryką i kolendrą, zalaliśmy sokiem z limonki – i tak powstało ceviche, które zjedliśmy ze smakiem na przypieczonych, chrupiących tortillach. Przygotowaliśmy także delikatną zupę migdałową z sandaczem, propozycję wartą rozważenia przy planowaniu wigilijnego menu. To nie był koniec przygód z wodnymi stworami – czekały na nas jeszcze raki. Okazały się tak fotogeniczne, że zanim zabraliśmy się do przygotowania masła rakowego, poświęciliśmy kilkanaście minut na sesję zdjęciową. Gotowe masło rozsmarowaliśmy na grzankach i zapiekliśmy. Nie było łatwo przestać chrupać…

Na deser Piotr opowiedział, jak zrobić idealne kruche ciasto. Korzystając z jego wskazówek, przygotowaliśmy spody do tart. Gdy ciasto się chłodziło, pokrojone jabłka usmażyliśmy na maśle z cynamonem. Ich piękny zapach wypełnił wnętrze CookUp iście świąteczną atmosferą. Słodkości o tej porze roku nigdy za wiele, dlatego przygotowaliśmy także daktylowe smarowidło i poznaliśmy kilka jego sprytnych zastosowań. Uczestnicy zabrali do domu ciepłe słoiczki i torby KUKBUK-owych prezentów.

 

Dziękujemy wszystkim za przemiłe towarzystwo i zapraszamy na kolejne warsztaty – już 8 grudnia będziemy lepić idealne pierogi, marynować szwedzkie śledzie i wypiekać pierniczki, a Kornelia Pieniak zdradzi, jak uwić świąteczny wieniec i własnoręcznie odlać pachnące świeczki. Zapisy są przyjmowane za pośrednictwem strony CookUp. Uczestnictwo w warsztatach można wykupić w formie vouchera i sprezentować go bliskim w formie prezentu. Dla prenumeratorów mamy zniżkę!

boze narodzenie kukbuk warsztaty
boze narodzenie kukbuk warsztaty
boze narodzenie kukbuk warsztaty
boze narodzenie kukbuk warsztaty
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: