Kolacja inspirowana naturą - KUKBUK

Kolacja inspirowana naturą

Kolacja „Flora i fauna” w kulinarnej interpretacji szefa kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdrój.
irena eris2

Szmer rozmów, brzęk sztućców skrobiących o zastawę, podekscytowanie, świeże powietrze i niezwykli ludzie. Chwila, kiedy przy stole nabieramy na widelec kęs jedzenia, które rozkosznie drażni kubki smakowe. Burza neuronów, które szaleją, przesyłając impulsy do mózgu – a my odczuwamy przyjemność z jedzenia. Tak właśnie wspominamy niezwykłe spotkanie w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju. Spotkanie, w którym uczestniczyliśmy, to część projektu Dr Irena Eris Tasty Stories, pełnego historii opowiedzianych smakiem.

„Flora i fauna” była oczywiście historią o jedzeniu. O produktach pochodzących od lokalnych dostawców, o sezonowych potrawach i o ludziach, którzy stoją za ich przygotowaniem – producentach żywności i szefach kuchni. Ta całodzienna przygoda rozpoczęła się od krótkiej wycieczki po okolicy. Odwiedziliśmy Filipa Kądziołka – rybaka, Jacka Nowaka – pszczelarza, Krzysztofa Maurera – wytwórcę soków i destylatów, Tomasza i Wawrzyńca Maziejuków – producentów serów kozich, a także Wiktora i Elwirę Szpaków – winiarzy. Mogliśmy poznać ich historie i posłuchać o tym, jak wytwarzają produkty, które później szefowie kuchni wykorzystali do przygotowania kolacji. Janusz Myjak, szef kuchni Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju, zaprosił do współpracy Marcina Filipkiewicza z restauracji Copernicus z Krakowa oraz Jacka Grochowinę z warszawskiej restauracji Nolita. Stworzyli dziewięciodaniowe menu, które zachwyciło nas swoją różnorodnością.

Ze smakiem próbowaliśmy jesiotra z selerem, pęczakiem i ze śliwkami, faszerowanego grzybami i pieczonego w soli pstrąga skropionego oliwą z pietruszki czy jelenia z gołąbkiem i buraczkami.

O winach, dobranych specjalnie do dań, oraz o koniaku podanym jako digestif opowiadał z pasją sommelier Krzysztof Królczyk.

Z niecierpliwością czekamy na kolejną odsłonę projektu Dr Irena Eris Tasty Stories – już samo hasło „Sielanka”, które ma być jej motywem przewodnim kolacji zaplanowanej na 21 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, wprowadza nas w dobry nastrój!

 

Tymczasem zapraszamy do okrywania już opowiedzianych, niezwykłych historii na www.DrIrenaErisTastyStories.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: