Jak smakuje sielanka? - KUKBUK

Jak smakuje sielanka?

Za nami sezonowa uczta w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.
dr irena eris sielanka

Projekt kulinarny Tasty Stories dobiegł końca, a jego finałowa odsłona nie pozostawiła wątpliwości, że była to prawdziwa uczta dla zmysłów i hołd złożony najlepszym lokalnym produktom. Klimatyczna kolacja zatytułowana „Sielanka” odbyła się w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie i była pokazem umiejętności trzech wybitnych szefów kuchni hoteli Dr Irena Eris: Łukasza Wojtasa z restauracji Romantyczna na Wzgórzach Dylewskich, Janusza Myjaka z restauracji Szósty Zmysł w Krynicy-Zdroju i Przemysława Gryza, który opiekuje się restauracją Art Déco w Polanicy-Zdroju.

Tasty Stories to przedsięwzięcie pokazujące bogactwo lokalnych, sezonowych produktów, które w rękach mistrzów sztuki kulinarnej zamieniają się w kipiące smakiem, apetyczne potrawy. To też okazja do spotkania z lokalnymi rzemieślnikami oraz poznania tajników i owoców ich pracy.

Tym razem na smakoszy czekały dwa dni pełne niespodzianek. Oczywiście motywem przewodnim mazurskiej „Sielanki” były ryby. W piątek 20 października w Rybakówce można było spróbować wędzonych ryb (jesiotra, sielawy, siei i pstrąga) z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej Jarosława Parola, a także przygotowanych przez szefów kuchni i kucharzy z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie różnorodnych specjałów, jak pasztet rybny, paprykarz, marynowane: okoń, leszcz i płoć czy biała kiełbasa z pstrąga. Były też warzywa, kiszonki oraz chleby na naturalnym zakwasie, a także zniewalające ciasta, na przykład marchewkowe, dyniowe i żurawinowe. Sobota już od rana obfitowała w gastronomiczne niespodzianki – podczas śniadania zaprezentowali się współpracujący z hotelem lokalni producenci żywności, a wieczorem w restauracji Sielanka odbyła się kolacja wieńcząca projekt Tasty Stories.

Wieczorem gościom zaserwowano 10-daniowe menu. Wśród potraw wyczarowanych przez kucharzy znalazły się sum w tataraku, mazurska zupa rybna i kaczka z jabłkami. Zwieńczeniem uczty były śliwki podane z piwem. Towarzystwo dopisało, wnętrza prezentowały się pięknie, a jedzenie zachwycało – nic dziwnego, że kolacja zakończyła się owacją na stojąco. Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję projektu, chociaż pyszniej już chyba być nie może!

Więcej informacji: Drirenaeristastystories.com

sielanka irena eris00022
sielanka irena eris
sielanka irena eris00002
sielanka irena eris00014
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: