Jak smakują cztery gwiazdki? - KUKBUK

Jak smakują cztery gwiazdki?

Tegoroczną Galę Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej uświetnił swoją obecnością jeden z najsłynniejszych szefów kuchni. Czy podbił nasze żołądki?

Zdjęcia: materiały promocyjne

gala grands chefs kukbuk

 

Już po raz kolejny przedstawiciele polsko-francuskiego biznesu, polityki, kultury i mediów spotkali się, aby wymienić inspiracje. 3 lutego na Gali CCIFP zjawiło się ponad pięciuset gości, nie zabrakło również KUKBUK-a, który odegrał zaszczytną rolę patrona medialnego. Przestrzenna sala hotelu Sofitel Warsaw Victoria zmieniła się na chwilę w piętro wieży Eiffela, na którym rozegrał się imponujący spektakl kulinarny i artystyczny.

gala grands chefs kukbuk
gala grands chefs kukbuk
gala grands chefs kukbuk

Wyjątkowe menu, łączące w sobie polską i francuską tradycję kulinarną, zostało stworzone przez trzech znakomitych szefów kuchni: Pierre’a Gagnaire’a, Andreę Camastrę oraz Macieja Majewskiego. Partnerem diamentowym Gali CCIFP była firma Auchan Retail Polska, a partnerem złotym Michelin Polska, wydawca słynnych przewodników kulinarnych, które przyznają gwiazdki najlepszym restauracjom na świecie.

 

Pierre Gagnaire to jeden z najwybitniejszych szefów kuchni globu, mający pod swymi skrzydłami 13 restauracji na różnych kontynentach, które posiadają w sumie 13 gwiazdek Michelin. W 2015 roku został wybrany przez magazyn Le Chef najlepszym szefem kuchni na świecie, na podstawie głosów oddanych przez kucharzy posiadających 2 lub 3 gwiazdki Michelin. Na Gali CCIFP mistrz Gagnaire zaserwował gościom brandade oraz lekko solony filet z dorsza wraz z sałatką z kapusty z ziarnami gorczycy na delikatnym dyniowym kremie.

 

Andrea Camastra jest szefem kuchni i współwłaścicielem restauracji Senses znajdującej się na liście The Diners Club® 50 Best Discovery Series. W 2016 roku jego restauracja została nagrodzona gwiazdką Michelin. Dla gości gali przygotował porowo-ziemniaczane consommé z krabem królewskim, wędzonym policzkiem wieprzowym oraz gnocchi, a także gazpacho z buraków, espumę z koziego sera i żurawinowy sorbet.

gala grands chefs kukbuk

Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Podczas gali przygotował tatara z alpejskiej wołowiny i kuleczki foie gras zmrożone ciekłym azotem w płatkach sosu winegret. Wraz z Andreą Camastrą przygotował również deser – tartę jabłkową w zupełnie nowej odsłonie. Każdemu z dań towarzyszyło precyzyjnie dobrane wino, a przy deserze toast wznieśliśmy kieliszkiem francuskiego calvadosu. Do zobaczenia za rok!

gala grands chefs kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: