Gotowanie z literaturą - KUKBUK

Gotowanie z literaturą

Akademia Smaku Sokołów na II Festiwalu Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie.
GOTOWANIE Z LITERATURA KUKBUK

Już po raz drugi Szczebrzeszyn stał się letnią Stolicą Języka Polskiego. Liczne spotkania autorskie ze znakomitymi pisarzami, warsztaty, spektakle, pokazy filmów i koncerty przyciągnęły ponad 13 tysięcy gości. W program Festiwalu idealnie wpisały się również warsztaty kulinarne sokołowskiej Akademii Smaku – „Gotowanie z literaturą”.

GOTOWANIE Z LITERATURA KUKBUK

Stolica Języka Polskiego to wyjątkowe spotkania i wydarzenia, pozostające w nurcie letnich slow-festiwali. Nie bez przyczyny festiwal ten nie odbywa się w wielkiej metropolii, lecz właśnie w Szczebrzeszynie – niedużej, lecz wyjątkowo urokliwej miejscowości na Roztoczu. Idea Festiwalu Stolica Języka Polskiego – stojąca w opozycji do codziennego pośpiechu i wielkomiejskiego zgiełku – doskonale łączy się z wartościami promowanymi przez Akademię Smaku Sokołów. Nieśpieszne odkrywanie nowych smaków, korzystanie z wysokiej jakości produktów, czerpanie przyjemności z każdego posiłku – to filary działalności sokołowskiej Akademii.

 

Warsztaty poprowadzili dwaj szefowie kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko i Łukasz Konik – wspólnie z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Bodaczowie, które – jak same mówią o sobie – „nie tańczą i nie śpiewają, ale gotują”. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy regionalne dania, oparte na tradycyjnych recepturach, których popularyzacją zajmują się członkinie Koła. Festiwalowi goście mieli okazję nie tylko poznać smak regionalnej kuchni Roztocza i tajniki przygotowania poszczególnych dań, ale też czynnie i chętnie uczestniczyli w gotowaniu. Zwieńczeniem warsztatów była oczywiście wspólna degustacja potraw.

GOTOWANIE Z LITERATURA KUKBUK

Wśród przygotowanych dań znalazły się między innymi leniuszki – gołąbki z kaszy gryczanej z dodatkami, zawijane w liście z kiszonej lub podkwaszanej kapusty białej. Na Roztoczu to jarskie danie przygotowywane jest najczęściej w okresie postu i podawane z olejem tłoczonym na zimno jako potrawa wigilijna. Podczas warsztatów leniuszki zostały natomiast podane z gulaszem wieprzowym – i w takiej formie wzbudziły wielkie uznanie wśród uczestników warsztatów. Podczas kolejnych festiwalowych dni przygotowane zostały również: bigos roztocki, tarciuch, pierogi pieczone po bodaczowsku, świeżonka podawana z domowym chlebem i smalcem.

GOTOWANIE Z LITERATURA KUKBUK

Sokołów przygotował również ekspozycję z wybranymi cytatami z dzieł literackich, dzięki której festiwalowi goście mogli przekonać się, jak wielką inspiracją dla pisarzy bywa gotowanie i jedzenie – niezależnie od epoki, w której tworzyli.

 

Krótką relację filmową z tego wydarzenia można obejrzeć tu.

tarciuch kukbuk

Tarciuch bodaczowski z letnim sosem

6 porcji j

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Dodajemy do nich mąkę, jajka, przyprawy. Dla wzbogacenia smaku można dodać 200 g twarogu lub boczek wędzony – pokrojony w kostkę i zrumieniony na patelni. Wszystko mieszamy, wkładamy do formy i pieczemy minimum godzinę w piekarniku.

Kiedy tarciuch się piecze, przygotowujemy sos. Ścieramy ogórki (można wcześniej usunąć pestki) i dodajemy je do jogurtu. Doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem. Posypujemy pokrojonym koperkiem, mieszamy.

Przepis i zdjęcia: Akademia Smaku Sokołów

GOTOWANIE Z LITERATURA KUKBUK

Leniuszki

8 porcji j

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Dodajemy do tego ciepłe ugotowane i starte ziemniaki, masło lub olej oraz sól i pieprz. Mieszamy całość, wyrabiając masę.

W okresie letnim przygotowujemy kapustę podkwaszaną – kapustę gotujemy w wodzie z sokiem z kiszonej kapusty.

Do wyrobionej masy można dodać duszone na maśle prawdziwki lub grzyby suszone – uprzednio namoczone i ugotowane. Można również dodać trochę pokrojonej kapusty ze środka ugotowanej główki (nie za dużo – tak aby przygotowywany farsz się dawał lepić i nie rozsypywał się).

Do liścia obgotowanej kapusty nakładamy łyżką farsz i formujemy gołąbki. Gołąbki układamy w rondlu, zalewamy osoloną wodą, tak by woda pokryła gołąbki, i gotujemy na wolnym ogniu przez około godzinę.

Przepisy na potrawy przygotowane w ramach warsztatów „Gotowanie z literaturą” podczas II Festiwalu Stolica Języka Polskiego w Szczebrzeszynie. Warsztaty prowadzone wspólnie z Kołem Gospodyń Wiejskich z Bodaczowa.

Post powstał dzięki współpracy z marką Sokołów. Dziękujemy za wsparcie marek, które wspierają rozwój KUKBUK-a!

 

Przepis i zdjęcia: Akademia Smaków Sokołów

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: