Gault & Millau Tour: ostatnie nagrody rozdane! - KUKBUK

Gault & Millau Tour: ostatnie nagrody rozdane!

Znamy już nazwiska najlepszych szefów kuchni Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii i Suwalszczyzny.

Tekst: Basia Starecka, zdjęcia: Gault&Millau Polska/Wojciech Grzędziński

gault millau kukbuk

To nie był zwykły poniedziałek. Zamiast po klawiaturę komputera sięgnęliśmy po prosecco i wyrafinowane dania przygotowane przez najlepszych szefów kuchni wyróżnionych przez żółty przewodnik Gault & Millau. Zamiast patrzeć z okna redakcji na jesienny początek tygodnia, mieliśmy widok na Motławę i zalaną słońcem gdańską starówkę. W Gdańsku bowiem, po przystankach w Warszawie, Poznaniu i Krakowie, odbyło się ostatnie już spotkanie z cyklu Gault & Millau Tour i rozdanie nagród najzdolniejszym szefom kuchni regionu.

 

Konkurencja była duża. Spośród setki świetnych szefów kuchni wybrano pięciu w następujących kategoriach. Tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej otrzymał Grzegorz Labuda, szef kuchni restauracji Szafarnia 10, za najzdolniejszą kobietę szefa uznano Iwonę Niemczewską ze szczecińskiej restauracji Po Drugiej Stronie Lustra, a wśród młodych szefów z regionu najlepszy okazał się Krzysztof Bielawski z restauracji Szeroka 9 w Toruniu. Tytuł Szefa Jutra trafił do Mariusza Siwaka z Park Hotelu w Szczecinie. Szefem Roku Gault & Millau Tour w Polsce Północnej został Sebastian Krauzowicz, szef restauracji Sfera by Krauzowicz w Toruniu.

gault millau kukbuk
gault millau kukbuk
gault millau kukbuk
gault millau kukbuk

Po wręczeniu nagród wyróżnieni szefowie kuchni wzięli się do gotowania swoich popisowych dań. Najbardziej zaintrygowało nas to przygotowane przez gospodarza spotkania, szefa kuchni restauracji Szafarnia 10, w której gościliśmy. Były to jędrne i malutkie kacze języki, wyśmienita i aromatyczna kaszanka z niepalonej kaszy gryczanej oraz serca drobiowe zamknięte w woreczku otrzewnej. Poszczególne elementy łączył gęsty, słodki sos z kaczki. Ujęły nas podejście do podrobów i fantazja w ich podaniu. Wspólnie z dziennikarzami i blogerami, którzy przybyli na wręczenie nagród żółtego przewodnika, ustaliliśmy, że ostatnio spośród wszystkich podrobów w kartach restauracji szczególnie dużo emocji budzi wcześniej niewidziana w nich otrzewna. Kibicujemy jej obecności na talerzach. Czy znajdzie się również w daniach zaprezentowanych podczas gali premierowej trzeciej edycji przewodnika? Odpowiedź poznamy już 27 listopada!

Tekst: Basia Starecka, zdjęcia: Gault&Millau Polska/Wojciech Grzędziński

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: