Czas dobrego sera - KUKBUK z wizytą w Sandomierzu - KUKBUK

Czas dobrego sera – KUKBUK z wizytą w Sandomierzu

W ostatni weekend gościliśmy w Sandomierzu, gdzie trwał festiwal Czas Dobrego Sera. Po całodziennej degustacji serów z całej Polski zasiedliśmy w wielkiej sali sandomierskiego zamku do równie wielkiej kolacji przygotowanej przez czterech szefów kuchni. A nie był to jeszcze koniec weekendu.

Tekst, zdjęcia: Bartek Kieżun

czas na ser festiwal kukbuk
W sobotę i niedzielę czas w Sandomierzu nieco zwolnił, nad miastem bowiem unosił się duch ruchu slow food. Można było popróbować polskich serów zagrodowych, miodów pitnych i win z polskich winnic. O uznanie goszczących na festiwalu smakoszy rywalizowały rzemieślnicze piwa i cydry. W mieście działały Laboratoria Smaku, w których odbywały się komentowane degustacje najróżniejszych serów.

Uroczysta kolacja zamykająca pierwszy dzień festiwalu została przygotowana przez Aleksandra Barona (restauracja Solec, Warszawa), Przemka Błaszczyka (restauracja Manana, Chorzów), Krzysztofa Żurka (restauracja Trzy Rybki, Hotel Stary, Kraków) i Darka Wójcika (restauracja Dwór Dwikozy, Sandomierz) i w całości była poświęcona polskim serom.

Każdemu daniu towarzyszyło wino z polskich winnic dobrane przez szefa Slow Food Polska Jacka Szklarka.

Mieliśmy okazję skosztować również nalewki mirabelkowej Zbyszka Sierczuły i destylatu z sandomierskich moreli prosto od Krzysztofa Maurera.

Po takiej kolacji, by zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, udaliśmy się na nocny spacer. Odkrywając urokliwe zaułki sandomierskiej starówki, z rozrzewnieniem wspominaliśmy kogel-mogel z czeremchową esencją i serem dżersejowym blue z Ranczo Frontiera, które na deser zaproponował Aleksander Baron.
Za rok na pewno nas tam nie zabraknie!
czas na ser festiwal kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: