Co jadali mennonici? - KUKBUK

Co jadali mennonici?

Kwaśna czerwona kapusta z owocami morza? Takie danie można by serwować w dzisiejszych modnych restauracjach.

Tekst: Przemek Karolak

kukbuk warsztaty mennonici

21 kwietnia odbyło się pierwsze z ośmiu spotkań w ramach cyklu „Smaki Wisły. Cztery pory roku”. Inicjatywa Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie koncentruje się na Wiśle i jej historii w kontekście polskiej spuścizny kulinarnej. Inicjujące spotkanie miało na celu przybliżenie zwyczajów mennonitów – ludności, która z powodu prześladowań religijnych wyemigrowała w połowie XVI wieku z Holandii i osiedliła się na ziemiach polskich.

Bidgot, czyli kwaśna czerwona kapusta z owocami morza podana z pulpetami z jesiotra i makreli, pierogi z burakami, twarogiem i miętą czy kawałki antrykotu na słodko-kwaśno ze śliwkami i z rodzynkami – to dania inspirowane kuchnią mennonitów.

Warsztaty kulinarne, na których przygotowywane były potrawy inspirowane kuchnią mennonitów, poprowadził Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III – znany propagator kuchni staropolskiej.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: