By gotować smaczniej - KUKBUK

By gotować smaczniej

Bób z kurkami, łosoś przygotowany metodą sous vide i zabajone z owocami – oto bohaterowie warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Miele, będących główną nagrodą w konkursie „Jazda kulinarna”.
jazda kulinarna kukbuk

Takie menu zaproszeni goście przygotowywali pod okiem współpracującego z Miele szefa kuchni Rafała Hreczaniuka z restauracji Dyletanci. Bób z grzybami i serem owczym wydawał się prostą przekąską. Okazało się, że czyszczenie, a potem obieranie kurek i bobu wymaga sporo cierpliwości i czasu. Jednak rąk do pracy nie brakowało, wszystko przebiegło sprawnie i w przyjaznej atmosferze. Podczas zajęć szef kuchni udzielał mnóstwa porad kulinarnych m.in. dotyczących gotowania bobu. Oczyszczone kurki zostały dokładnie osuszone w piekarniku Miele, wyposażonym w służącą do tego specjalną funkcję.

Do przyrządzenia łososia wykorzystano urządzenie do gotowania na parze. Wcześniej zamarynowana i zapakowana w szufladzie do pakowania próżniowego ryba została przygotowana metodą sous vide. Dzięki temu pozostała soczysta i nie straciła charakterystycznego koloru. Łososia podano w towarzystwie sałatki ziemniaczanej ze szczawiem oraz z maślanym sosem ze szczypiorkiem. Na talerzach pojawił się także ogórek gruntowy przygotowany w zaskakującej dla wszystkich formie – ugotowany w osolonej wodzie.

Spotkanie zakończył słodki deser owocowy z sosem zabajone z prosecco. Miks owoców sezonowych podanych z sosem był prawdziwym zwieńczeniem warsztatów. Ich uczestnicy mogli nie tylko rozwinąć swoje kulinarne umiejętności, ale także poznać wykorzystywane w profesjonalnej kuchni sztuczki i możliwości urządzeń Miele, na których pracowali. Oprócz przygody w Miele Experience Center laureaci konkursu robili zakupy na BioBazarze i przez cały weekend testowali BMW serii 3 udostępnione przez BMW Auto Fus.

miele jazda kulinarna
miele jazda kulinarna
warsztatyMiele8lipca_28
warsztaty1lipca2017_7116
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: