Akademia smaku osładza życie chorych na cukrzycę - KUKBUK

Akademia smaku osładza życie chorych na cukrzycę

Jak połączyć w kuchni doskonały smak i zdrowie? Wiedzą o tym eksperci z Akademii Smaku Sokołów.

Tekst: Kasia Stadejek
Zdjęcia: materiały promocyjne

akademia_smaku cukrzyca potrawy kukbuk

Świeże powietrze, słońce przebijające się przez gałęzie drzew i cisza panująca w otaczającym akademię ogrodzie od razu uspokajają – to miejsce powstało, by popularyzować wiedzę o zdrowym odżywianiu. Podczas marcowego spotkania rozmawialiśmy tu o cukrzycy, która dotyczy coraz większej liczby Polaków – szacuje się, że chorych może być 2,7 miliona. Wśród zaproszonych gości znalazły się nie tylko blogerki kulinarne, lecz także te, których temat cukrzycy dotyczy bezpośrednio.

 

Od dietetyczki Agnieszki Piskały dowiedzieliśmy się wszystkiego o tej chorobie i poznaliśmy charakterystyczne dla niej symptomy. Okazało się, że zrównoważona dieta ma znaczenie nie tylko w leczeniu, lecz także w profilaktyce. Cukrzycy powinni jeść mało, a często – w większości przypadków jest to pięć posiłków dziennie, niekiedy sześć. W diecie diabetyków niezwykle ważną rolę odgrywa kolacja i tzw. druga kolacja, które warunkują utrzymanie stałego poziomu cukru przez godziny nocnego snu. Ich dieta opiera się na piramidzie zdrowego żywienia i powinna być bogata w składniki wolno uwalniające energię, np. węglowodany złożone i białko. Chude mięso, w tym wołowina, nie dość, że sama ma niski indeks glikemiczny, to jeszcze obniża indeks potraw, w których się znajduje.

akademia_smaku cukrzyca potrawy kukbuk
akademia_smaku cukrzyca potrawy kukbuk
akademia_smaku cukrzyca potrawy kukbuk
akademia_smaku cukrzyca potrawy kukbuk

Tym razem oprócz sporej dawki wiedzy, nie zabrakło także ruchu – trener Adam Besztak opowiedział o zbawiennym wpływie ćwiczeń fizycznych na kondycję chorego. Po teorii przyszedł czas na praktykę – w zalanym słońcem ogrodzie nauczyliśmy się, jak należy prawidłowo trzymać kijki do nordic walkingu oraz jak poprawnie przebierać przy tym nogami – okazało się, że to wcale nie takie łatwe! Wykonaliśmy też kilka ćwiczeń oddechowych, które nie tylko nas zrelaksowały, lecz także spotęgowały apetyt. Pomaszerowaliśmy więc do kuchni, gdzie szef Dominik Moskalenko rozdzielił zadania. W menu był tego dnia tatar, więc należało pokroić korniszony i cebulę, zmielić mięso i wydobyć żółtka z przepiórczych jaj. Wspólnie przygotowaliśmy też odchudzoną wersję klasycznego strogonowa, w którym zamiast śmietany znalazł się jogurt. Kremowy sos podany na pietruszkowym ryżu rozgrzał nas trochę po ćwiczeniach. Podczas obiadu udało się jeszcze porozmawiać ze specjalistami o połączeniu zrównoważonej diety z treningami, a z szefem kuchni o sposobach na wołowinę. Zdrowo najedzeni, pożegnaliśmy się i wróciliśmy do Warszawy – już niebawem kolejne spotkanie!

Tekst: Kasia Stadejek

Zdjęcia: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017